Oprah Winfrey

Oprah Winfrey
Njezin poznati talk show postao je najviše ocijenjeni program takve vrste u povijesti, a ona je postala najbogatija afroamerikanka u 20. stoljeću te najveći crni filantrop u američkoj povijesti kad je slovila za jedinog crnog milijardera. Prema nekim procjenama smatra se najutjecajnijom ženom na svijetu.
Winfrey se rodila u siromaštvu u ruralnom dijelu Mississippija sa samohranom majkom tinejđericom. Svi znamo da je imala traumatično djetinjstvo, a to smo doznali kada je priznala da je silovana u dobi od 9 te kasnije 14 godina kada je zatrudnila, međutim dijete je umrlo još kao novorođenče. Uskoro nakon toga otišla je živjeti sa čovjekom kojeg je nazivala ocem u Tennessee gdje je već u srednjoj školi počela voditi večernje vijesti dok je imala samo 19 godina. Njezina emocionalna improvizacija mogla se osjetiti u lokalnom talk showu u Chicagu gdje je pokrenula vlastitu kuću koja je stekla veliki međunarodni ugled.

Počela je s vođenjem emisija gdje je primjenila malo drugačiji pristup koji se pokazao kao itekakav pogodak i koji je pomogao tada običnim ljudima da dođu pod svjetla pozornice i ispričaju svoju priču. Do sredine 1990-ih više puta je stavljala naglasak na književnost i duhovnost. Iako je više puta bila kritizirana zbog poprilično otvorenog načina komuniciranja i spominjanja tada nezgodnih tema, često je bila hvaljena što svojim dobročinstvima pomaže drugima.

Osim što je najpoznatiji filantrop rekli smo i da se smatra jednom od najutjecajnijih osoba na svijetu što je i dokazala svojom potporom Baracku Obami koji je zahvaljujući tome prikupio barem milijun glasova.

Koliko je poznata svjedoči i to što dnevno dobiva oko 3.000 e-mailova. U njezinoj su emisiji gostovali Tom Cruise, George W. Bush, Michael Jackson, John F. Kennedy Jr., Muhammad Ali, Hillary Rodham Clinton kao i mnogi drugi glumci, pjevači, političari, uglavnom sve osobe koje nešto znače u svijetu.

Uz talk show, Oprah ima svoj mjesečnik “O - Oprah Magazine”, “Oprah Angel Network” i klub knjiga pod nazivom “Oprahs Books”. Pored televizije, bila je nominirana za Oscara za najbolju sporednu glumicu u filmu “Boja purpura”.