Barack Obama

Barack Obama
Može se reći kako je od samog početka kampanje bilo jasno da će se po prvi puta na izborima za predsjednika dogoditi nešto novo, a možemo ići korak dalje i reći nešto revolucionarno kada je po prvi puta tamnoputa osoba pobijedila na izborima.
Većina će reći da to nije bilo ništa čudno i da se takav scenarij mogao predvidjeti, pogotovo ako ubrojimo podršku velikog broja slavnih osoba, gdje treba posebno ubrojiti Oprah Winfrey, koja se smatra najutjecajnijom osobom na svijetu. Možemo reći da je Amerika napokon sazrela u trenutku kada je Barack izbaran za predsjednika namoćnije velesile.

Barack Hussein Obama, rođen je na Havajima, 4. kolovoza 1961. godine od majke Amerikanke i oca Kenijca koji su se nakon što je Obama navršio dvije godine razveli. Njegov otac se uskoro nakon toga vratio u Keniju, zbog čega je Barrack veći dio djetinjstva proveo sa svojom majkom i očuhom u Indoneziji.

Uskoro nakon toga vraća se na Havaje kako bi završio srednju školu nakon koje upisuje politološki studij na Columbia University gdje nakon diplome upisuje Harward, pravni fakultet koji uspješno završava. Prije nego što je započeo sa političkom karijerom, zapošljava se kao odvjetnik za građansko pravo u Chicagu, gdje također radi kao predavač ustavnog prava na pravnom fakultetu.

Svoj veliki uspon u politici bilježi 1994. godine kada je izabran za senatora u senatu države Illinois na listi Demokratske stranke. Godine 2004, biva izabran u Senat Kongresa SAD-a kao predstavnik grada Chicaga, gdje je najviše podrške dobio zahvaljujući tome što se najviše posvetio ljudskim pravima.

Svoj povijesni početak bilježi 10. veljače 2007. godine kada se odlučio kandidirati za predsjednika na predsjedničkim izborima kao nositelj Demokratske stranke. Vrlo brzo nakon što je utrka počela, bilo je jasno kako se zna očekivani ishod izbora, jer je jednostavno sve strujalo u tom smjeru.

Slične biografije