Michelle Obama

Michelle Obama
Michelle Robinson rodila se 17. siječnja 1964. godine u Chicagu u obitelji oca Frasera Robinsona III, zaposlenika u gradskom vodovodu i poznatog demokratskog stranačkog povjerenika u svojoj četvrti, te majke Marian Shields Robinson, koja je radila kao tajnica u tvrtci za prodaju preko kataloga, Spiegel.
Svoje korijene Michelle vuče od Afroamerikanaca koji su prije poznatog građanskog rata živjeli na jugu, a njezin pradjed s očeve strane bio je američki rob u Južnoj Karolini, gdje još uvijek ima članova obitelji Robinson. Michelle je odrasla u aveniji Euclid u čikaškom okrugu South Shore u klasičnoj obitelji koja je iznimno držala do tradicionalnih obiteljskih vrijednosti kao što je npr zajedničko objedovanje, odnosno zajedničko provođenje vremena.

Već je u ranijoj fazi školovanja pokazala kako se radi o iznimno inteligentnoj osobi, a to se već pokazao kad je sa bratom preskočila drugi razred osnovne škole nakon čega se prebacila u razred za nadarene.

Pohađala je Srednju školu Whitney Ayoung, prvu čikašku elitnu školu, gdje je četiri godine bila na popisu najboljih učenika te je ujedno bila članica Nacionalnog društva časti te blagajnica učeničkog vijeća.

Maturirala je 1981. kao druga u generaciji i nakon toga započela studij iz sociologije te afroameričke povijesti, kulture i politike na priznatom Sveučilištu Princeton gdje je u mnogo navrata kritizirala način predavanja francuskog jezika, smatrajući da bi trebalo biti više konverzacijski. Uskoro se prebacila na Harvard gdje je doktorirala pravo 1988, a dok je još studirala na Harvardu, sudjelovala je u političkim demonstracijama koje su tražile zapošljavanje profesora iz redova manjina.

Bitno je spomenuti kako je treća Prva dama sa diplomom iz postdiplomskog studija, nakon Hillary Clinton i Laure Bush.

Svog budućeg supruga upoznala je u počecima njihove odvjetničke karijere kad su bili jedni od rijetkih Afroamerikanaca zaposlenih u toj firmi. Svoju karijeru obilježila je neko vrijeme kao partner u čikaškom uredu uredu odvjetničke firme Sidley Austin.