Susan Orman

Susan Orman
Njezin program Show Suze Orman emitirao se deset godina i jedan je od najviše ocijenjenih emisija koje su se ikad prikazivale na CNBC-u. Napisala je devet bestselera po New York Timesu, te isto tako napisala, producirala i bila sudomaćin sedam posebnih emisija koje su se temeljile na njezinim knjigama. U 2008. i 2009. imenovana je na popisu Time Magazina jednom od 100 najutjecajnijih ljudi, a časopis Forbes stavio ju je na popis 100 najmoćnijih žena na svijetu, po Forbesu našla se na 18. mjestu.
Orman se rodila na južnoj strani Chicaga, država Illinois 5. lipnja 1951. godine u obitelji ruskih i rumunjskih židovskih imigranata. Pohađala je Sveučilište Illinois u samom gradu Chicagu gdje je i stekla diplomu iz socijalnog rada. U 2009. primila je počasni doktorat Sveučilišta Illinois u Urbani-Champaign.

Nakon što je završila školu, preselila se u Berkeley, Kaliforniju kada je posudila 52.000 dolara kako bi otvorila restoran. Uskoro nakon toga uspjela se obučiti na području financija tako da je vrlo brzo napredovanjem došla do pozicije potpredsjednice ulaganja u uglednoj firmi Prudential Bache Securities.

Godine 1987. Orman je podnijela ostavku i osnovala svoju kompaniju kada je krenula u smjeru televizije i započela interaktivni show pod nazivom “Mogu li si to priuštiti” koji je postao iznimno popularan.

U veljači 2008, Orman je prodala preko milijun kopija svoje knjige i to ponajviše nakon pojavljivanja u Oprah Showu. U srpnju je počela sa vođenjem vlastite emisije koji je vrlo brzo postala jednom od najgledanijih. Kao što vidimo radi se o iznimno sposobnoj ženi koja je našla načina da ostvari ono što si je postavila kao cilj i to najviše zahvaljujući svojoj sposobnosti i oštroumnosti.