Warren Buffett

Warren Buffett
Vjerujemo kako bi to bila strašna slika da nema takvih osoba koje svojim ponašanjem pružaju uzor svim ostalima i nadu da postoji bolja budućnost.
Jedna od tih osoba zasigurno je Warren Buffett, rođen 1930. godine u Omahi Nebraski kao drugo od troje djece. Svoje obrazovanje je započeo u Osnovnoj školi Rose Hill u Omahi, a nakon što mu je otac 1942. godine izabran za Kongres Sjedinjenih Američkih Država. Kreće zajedno sa svojom obitelji put Washingtona gdje je i diplomirao.

Kao malo dijete pokazivao je sklonost za izradu i uštedu novca. Dakle već kao mali pokazivao je poduzetničke sklonosti, pa je tako išao od vrata do vrata i prodavao gume za žvakanje, Coca-Colu te novine. Dok je još bio u srednoj školi zarađivao je dosta novaca od prodaje novina, a svoj prvi povrat poreza ostvario je već 1944. godine.

Svoj put prema uspjehu započeo je zaposlenjem od 1951. - 1954. u Biffet-Falk & Co kao prodavač. Nakon toga radio je u Graham-Newman Corp, a od 1970. godine u Berkshire Hathaway Inc kao predsjednik uprave. Mogli bi reći da je polako došao do ključne pozicije odakle je mogao stvarati i prije svega diktirati pravila.

Ženio se dva puta, s tim da je to učinio 1952. godine prvi put sa Susan Thompson s kojom ima troje djece: kći Susie te sinove Howarda i Petera. Od 1977. godine žive odvojeno, Susan je preminula 2004. godine, a svega dvije godine kasnije Buffet se ponovno oženio svojom dugogodišnjom partnericom Astrid Menks s kojom i danas živi.

Buffet je danas poznat kao jedan od najuspješnijih ulagača na svijetu, a prema podacima časopisa Forbes, njegovo je bogatstvo na početku 2011. godine iznosilo 47 milijardi dolara. Poznat je i kao “Prorok iz Omahe” koji je obećao kako će nakon svoje smrti podijeliti 99 posto svog bogatstva i to preko zaklade Billa Gatesa. Jedan je od najpoznatijih filantropa i najbogatijih ljudi na svijetu.