William Faulkner

William Faulkner
Smatra se najvećim američkim romanopiscem i jednim od najvećih svjetskih prozaika.
William Faulkner rodio se u mjestu New Albany 25. rujna 1897. godine. Odrastao je u provincijskoj sredini na sjeveru siromašne savezne države Mississipi koja je uvelike utjecala na njegov rad. Moćemo reći kako je cjelokupna sredina te države imala itekakav utjecaj na djela ovog književnika.

Iako je bio veliki talent, srednu školu nije završio, ali je zato svoje vrijeme provodio tako da je uživao čitajući najpoznatija djela Paula Verlainea, Wildea, Dostojevskog, Flauberta, Rimbauda i mnogih drugih.
Kao budući veliki pisac svoje je vrijeme provodio u društvu najvećih što se tiče svjetske književnosti.

Kako školu nije završio, godine 1918. primljen je kao dobrovoljac u pilotsku školu britanskog zrakoplovstva u Kanadi. Nakon rata vratio se u Oxford gdje je proživio velik dio svog života, a gdje je započeo sa svojim stvaralačkim dijelom života. Započeo je s romanom “Vojnikova plaća” 1926. godine te s nekoliko pjesama i kraćih proza.

No kako se tada radilo o poprilično teškim vremenima, Faulkner je teško nalazio izdavače. Zbog toga je često boravio u Hollywoodu, gdje je preživljavao tako što je pisao i prepravljao scenarije koje su drugi napisali, a tu treba izdvojiti njegove prerade Hemingwayevih romana.

Nakon težeg perioda mogao se posvetiti svojijm djelima gdje možemo izdvojiti roman “Sartoris” iz 1929. godine, gdje se radi o uglednoj obitelji i njihovim počecima, vrhuncima i padovima. Također treba izdvojiti roman “Krik i bijes” u kojem prikazuje četvero djece obitelji Compson u kojem je nastojao prikazati atmosferu američkog juga.

Pred kraj svog života uživao je veliku popularnost kada je bio odabran za veleposlanika američke kulture u Europi, Južnoj Americi i Japanu. Godine 1949. dobio je Nobelovu nagradu za književnost održavši pritom najpoznatiji govor. Možemo slobodno reći kako je to svakako bio trenutak kada je Faulkner dobio konačno priznanje za sve ono što je dotada napravio.