Bill Clinton

Bill Clinton
Ubrzo će postati poznat i po svojim brojnim političkim odlukama koje su neki smatrali diskutabilnim, ali isto tako i po skandalu kojim je pokazao kako ni predsjednik namoćnije velesile nije nedodirljiv i da je samo čovjek koji isto tako može pogriješiti.
William Jefferson Blythe IV, rođen je 19. kolovoza 1946. godine u mjestu Hope, u saveznoj državi Arkansas. Bill dolazi iz obitelji gdje oca nikada nije upoznao budući da je bio trgovački putnik, a koji je poginuo u prometnoj nesreći. Nakon očeve smrti, on i majka saznali su kako je otac vodio jedan sasvim drugi život gdje je bio oženjen s još tri žene te je tako Bill otkrio da ima polubrata i polusestru koje nikada nije upoznao.

Možemo reći kako život mladog Billa nije bio nimalo lak, budući da se nakon majčine udaje za drugog muškarca morao suočiti sa očuhom koji je bio alkoholičar i kockar koji je znao napasti njega i njegovog mlađeg brata. Unatoč teškom životu u djetinjstvu, Bill se uspio pomiriti sa očuhom koji je u međuvremenu umro od raka, a Bill je završio gimnaziju i upisao Georgetown sveučilište u Washingtonu, gdje se najviše usmjerio na međunarodne poslove.

Da će jednog dana postati najmoćnijom osobom moglo se naslutiti po tome što je još od srednje škole bio biran za predsjednika razreda. Svoje školovanje nastavio je na sveučilištu Oxford gdje je proveo dvije godine, nakon čega se upisao na pravni fakultet na Yale sveučilištu gdje je susreo svoju buduću ženu, danas isto tako utjecajnu ženu američke politike.

Njegov politički uspon započinje 1979. godine kada je imao svega 32 godine i kada je postao jedan od najmlađih guvernera u povijesti, a kao najveći pothvat smatra se gradnja kavlitetnih autoputeva zbog čega je morao povećati poreze na vozila. Drugi mandat nije dobio, ali zato se nakon nekog vremena ponovno okušao, ovog puta na predsjedničkim izborima, 1991. godine kada je svoju odluku obajvio građanima.

U kampanji se koncentrirao na unutarnju politiku, gdje je obećao poboljšati razinu zdravstvene zaštite, smanjiti poreze srednjoj klasi, izvršiti velike investicije u infrastrukturi i mnogo toga.

Uspio je izboriti dva predsjednička mandata.