Melinda Gates

Melinda Gates
Smatra se suosnivačem i supredsjedateljem Bill & Melinda Gates zaklade i ujedno bivšim menadžerom za nekoliko Microsoftovih proizvoda, kao što su Publisher, Microsoft Bob, Encarta i Expedia.
Melinda se rodila u Dallasu 15. kolovoza 1964. godine u obitelji Josepha Frencha Jr., poznatog inženjera i Elaine Agnes Amerland. Melinda je odgojena kao rimokatolik i kao takva školovala se u katoličkoj školi sv. Monike gdje je bila najbolji student u svojoj generaciji.

Diplomirala je kao najbolja na Ursulinoj akademiji u 1982. godini kad je stekla diplomu iz računalnih znanosti i ekonomije na poznatom Sveučilištu Duke, gdje je bila član Kappa Alpha Theta. Ubrzo nakon toga, pridružila se Microsoftu i sudjelovala u razvoju mnogih multimedijskih Microsoftovih proizvoda.

U prosincu 2005 Melinda i njezin suprug zajedno s poznatim glazbenikom Bonom, bili su imenovani za ososbe godine. Melinda je rangirana na 40 mjestu Forbesovog popisa 100 najmoćnijih žena u 2008. U studenom 2006. ona i njezin suprug bili su nagrađeni Redom Asteškog orla za njihov filantropski rad u području zdravstva i obrazovanja, posebice u Meksiku.

Poznato je kako je Melinda Gates donirala više od 10 milijuna dolara školi u kojoj se i ona školovala, a jedan je od glavnih donatora za kampanju koja nosi simboličan naziv, “Suočavanje s budućnosti”, zbog koje je bila nagrađena 7. svibnja 2010.

Što se tiče njezinog privatnog života, za Billa Gatesa udala se 1994. u privatnoj svečanosti u Lanai, na Havajima, a vrlo brzo nakon svadbe usredotočila se na pokretanje i podizanje obitelji.

Kad pričamo o poslu, njezina posljednja pozicija bila je direktor Microsofta. Melinda i Bill imaju troje djece, a to su Jennifer Katharine Gates, rođena 1996, Phoebe Adele Gates, rođena 2002, te sina Rory John Gatesa rođenog 1999.

Neko je vrijeme bila član Nadzornog odbora na Sveučilištu Duke. U zadnje se vrijeme najviše posvećuje poznatoj zakladi koja nosi ime nje i njezinog muža, a kojoj je Bill donirao više od 24 milijarde dolara.

Slične biografije