Bill Gates

Bill Gates
Jedna od tih osoba zasigurno je Bill Gates, koji prema podacima iz 2009. godine zauzima drugo mjesto u svijetu kao najbogatiji, a svakako prvo mjesto unutar Amerike.
Bill Gates rođen je u Seattleu u obitelji višeg srednjeg staleža, gdje mu je otac bio ugledan odvjetnik, dok se majka nalazila na položaju članice uprave First Interstate BancSystema i United Waya. Svoje školovanje započeo je u privatnoj školi Lakeside gdje još onda pokazivao zanimanje za kompjutore i njihove programe.

Može se reći kako se Gates počeo zanimati za programiranje GE-ovog sustava u BASIC-u. Naime, svoj prvi računalni program napisao je baš na tom uređaju, gdje su se kružić i križić mogli igrati protiv računala.

Kad je iskoristio sve resurse sa svojim prijateljima, Bill se okrenuo sustavu pod nazivom PDP-10 koji je pripadao Computer Center Corporationu. Treba spomenuti kako je baš CCC zabranio pristup četvorici učenika među kojima se nalazio i Bill iz razloga što su bili ulovljeni kako iskorištavaju greške u operativnom sustavu, kako bi slobodno provodili vrijeme radeći na računalu.

Na kraju su se ipak uspjeli dogovoriti tako da su u suradnji s CCC-om odlučili u zamjenu za rad naći greške. Sam Bill je otišao u urede CCC-a kako bi proučavao izvorni kod različitih programa koji su se koristili na sustavu, uključujući programe napisane u FORTRAN-u, LISP-u i strojnom jeziku. Dogovor je trajao do 1970. godine kada je tvrtka prestala s radom.

Bill je završio školu 1973. godine nakon koje se odlučio na studij Harvarda. Za vrijeme studiranja upoznao je Stevea Ballmera poznatog kao budućeg poslovnog partnera koji se kasnije našao na mjestu direktora Microsofta.

Danas je Bill Gates poznat kao naravno filantrop, poslovni magnat i direktor softverske tvrtke koju je pokrenuo sa Paul Allenom. Danas možemo reći kako se radi o osobi koja ostaje najveći dioničar sa više od 8% redovitih dionica.