Mia Hamm

Mia Hamm
Hamm je postigla više međunarodnih golova u svojoj karijeri nego bilo koji drugi igrač, bilo muško ili žensko u povijesti SAD-a što se tiče nogometa.
Imenovana je za najboljeg ženskog igrača prema izbori FIFA, kad je tu svjetski priznatu nagradu dobila dva puta u 2001 i 2002, a navedena je i kao jedna od 125 najboljih živih igrača po izboru Pelea. U mirovini je od 2004. kad je odigrala posljednju utakmicu na poznatom turniru ženskih reprezentacija, a vjerojatno svojim najvećim trijumfom smatra se kad je odabrana da uđe u čuvenu kuću slavnih, odnosno Hall of fame. Ušla je sa 137 glasova.

Mia se rodila 17. ožujka 1972 u Selmi, Alabami, a svoje je djetinjstvo provela po raznim zračnim bazama američke vojske sa svojim roditeljima Bill i Stephanie Hamm te petero braće i sestara. Obitelj se selila mnogo puta i stanovala na nekoliko različitih lokacija, uljučujući San Antonio, Texas i Italiju.

Hamm je jako rano počela sa nogometom te se u dobi od 15 godina pridružila ženskoj reprezentaciji SAD-a kad je postala najmlađa igračica koja je zaigrala za reprezentaciju. Počela je igrama za poznatu srednju školu Notre Dame, a nakon toga i Wichita Falls. Vrlo brzo krenula je na fakultet i svoje školovanje nastavila na Sveučilištu Sjeverna Karolina.

Od brojnih trofeja koje je ostvarila možemo ubrojiti i nagradu za sportašicu godine u 1993 i 1994. Ali sigurno jedan od većih trenutaka uslijedio je ranije kad je sa ženskom reprezentacijom osvojila Svjetski kup u dobi od samo devetnaest godina. Za vrijeme svog školovanja bila je vodeći strijelac u ligi kad je i više nego bilo očito da će jednog dana zvršiti kao profesionalni igrač nogometa čije će se ime znati i van granica SAD-a. Svoju karijeru na fakultetu završila je kao igrač sa 103 postignuta gola, 72 asistencije sa sveukupno 278 bodova.

22. svibnja 1999 Hamm je uspjela srušiti rekord sa 108 golova u utakmici protiv Brazila u Orlandu na Floridi. Godine 1997. imenovana je sportašicom godine. Svojoj reprezentaciji pomogla je osvojiti zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 2004 u Ateni.