Hillary Clinton

Hillary Clinton
Hillary Rodman Clinton rodila se 1947. godine u Chicagu. Svoju želju za napredovanjem pokazivala je više puta, a to je i dokazala nakon što se upisala na pravni fakultet sveučilišta Yale, gdje je srela svog budućeg supruga te dugogodišnju mentoricu Marian Wright Edelman, poznata kao osnivačica Dječjeg obrambenog fonda, organizaciju koja lobira u korist djece.
Nakon poznate afere Watergate na čijoj je istrazi radila, seli se u saveznu državu Arkansas gdje je neko vrijeme predavala pravo na sveučilištu u spomenutoj državi. Samo godinu dana kasnije udala se za Billa, a nakon toga se zaposlila u pravnoj tvrtki Rose gdje je radila do 1992. godine.

Možemo reći kako ni nakon što je Bill posato predsjednikom SAD-a, Hillary nije stajala mirno već ju je suprug imenovao predsjednicom posebnog povjerenstva za reformu zdravstva, što je bio jedan od najznačajnijih poteza u karijeri predsjednika Amerike. Dakle, Hillary se zalagala za program zdravstvenog osiguranja djece koji je trebao osigurati zdravstveno osiguranje milijunima radničkih obitelji. Isto tako se zauzimala za povećanje fondova za istraživanje raka dojke, prostate i debelog crijeva, osteoporoze i dijabetesa.

Nakon što je Billu istekao mandat za predsjednika, Hillary se posvetila političkoj karijeri te uspjela izboriti senatorsko mjesto u New Yorku, kada se zauzimala za porezne povlastice manjih poduzetnika, investiranje u telekomunikacijama i istraživanje novih tehnologija. Uskoro će postati najveći kritičar Georga W. Busha, odnosno njegovog trogodišnjeg plana poreznog rasterećenja, koji je ocijenila prije svega rizičnim i pogubnim.

Iako je više puta izjavljivala kako se neće kandidirati za predsjednicu Amerike, ipak je to učinila i izgubila u prilično tijesnoj utrci od Barracka Obame koji ju je nominirao za poziciju Državne tajnice, odnosno ministrice vanjskih poslova.