Madeleine Albright

Madeleine Albright
Billa Clintona upoznala je u vrijeme vladavine Georga Busha na guvernerskoj večeri koji joj je istog trena ponudio mjesto u svom izbornom stožeru. Jednostavno se radilo o susretu dvoje stručnjaka koji su se prepoznali te automatski podjelili ista mišljenja i nazore. Nakon Clintonove pobjede 1993. godine postaje ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim narodima.
Kada je Clinton izborio pobjedu po drugi puta, Madeleine je premještena na poziciju državne tajnice. Treba napomenuti kako je njezina uloga bila značajna za Hrvatsku, jer je podupirala neovisnost, ali je isto tako za vrijeme hrvatsko-bošnjačkog rata predsjedniku Tuđmanu prijetila sankcijama.

Madeleine Albright rođena je u Pragu 15. svibnja 1937. godine kao Madlenka Jana u obitelji gdje je otac Kobler radio kao novinar i službenik ministarstva vanjskih poslova. Kada je Madeleine imala svega mjesec dana cijela obitelj preselila se u Beograd gdje je otac radio kao glasnogovornik u tadašnjoj čehoslovačkoj ambasadi.

Obitelj je u Beogradu provela samo godinu dana i to do upada Hilerovih trupa u Čehoslovačku kada cijela obitelj bježi u London gdje otac dobiva politički azil. Nakon kraja rata vraćaju se u Prag, gdje je rušenjem Beneša sa vlasti završena karijera Korbela kao ambasadora, zbog čega je bio upućen u mirovnu misiju UN-a.

U cijeloj toj posljeratnoj aferi, a pogotovo nakon raskola odnosa između Tita i Staljina cijela obitelj seli u SAD, gdje Kobler odlučuje objaviti knjgu o svojim iskustvima koje je stekao u Beogradu. Tito ga je u tome pokušao spriječiti, ali nije uspio. Kobler je zajedno sa svojom obitelji dobio azil, a Madeleine je ovdje završila škole i jednostavno odrasla kao Amerikanka koja se na kraju udala za Josepha Albrighta, jednog od suvlasnika lista Washington Post.

Slične biografije