Steven Ballmer

Steven Ballmer
Ballmer je rođen u Detroitu, državi Michigan u obitelji oca švicarsko-američkog podrijetla i majke rodom iz Amerike. Odrastao je u Farmington Hillsu, a školovao se u privatnom koledžu pripremne škole u Beverly Hillsu. U 1977. diplomirao je na poznatom Sveučilištu Harvard iz područja matematike i ekonomije. Zanimljivo je spomenuti kako se danas nalazi u Upravnom odboru privatne škole koju je pohađao. Dok je studirao uspio je igrati nogomet, a paralelno je radio u poznatoj redakciji novina na Harvardu kada je upoznao budućeg suradnika i kolegu Billa Gatesa, koji je u to vrijeme radio kao asistent managera u Procter & Gambleu gdje je dijelio ured s Jeffreyem R. Immeltom, kasnije izvršnim direktorom General Electrica.
Ballmer se pridružio Microsoftu 11. lipnja 1980. kada je postao jedan od 30 zaposlenika Microsofta te prvi komercijalni direktor kojeg je angažirao sam Gates. U početku mu je ponudio plaću od 50.000 dolara kao i postotak vlasništva tvrtke. Već 1981. Ballmer je posjedovao 8% tvrtke, a tijekom idućih 20 godina Ballmer se našao na čelu nekoliko odjela kompanije, uključujući različite projekte te operacijske sustave razvoja prodaje i podrške. U siječnju 2000. službeno je imenovan glavnim izvršnim direktorom, dakle našao se na čelu Uprave o čijim financijama on odlučuje dok je Gates zadržao određenu vrstu kontrole. Ballmer je poznat kao osoba koja dosta burno reagira, odnosno kao temperamentna osoba koja pršti od energije i koja se trudi kako njegovim kolegama nikad ne bi bilo dosadno.

The Wall Street Journal izvijestio ja da je došlo da napetosti prilikom tranzicije vlasti između Gatesa i Ballmera, a nekoliko kolega svjedočilo je Gatesovim ljutim odlascima iz ureda nakon razgovora s Ballmerom koji je više puta dao do znanja da on bez prvog čovjeka Microsofta može funkcionirati, odnosno da kompanija može nesmetano raditi. Recimo da se radi o dvije osobe podjednako stručne i mogli bi reći tvrdoglave, ali činjenica je da ga Gates nikad nebi zaposlio da nije mislio kako je sposoban i kako može raditi u njegovoj kompaniji.