Steven Spielberg

Steven Spielberg
Steven Spielberg poznat je kao redatelj koji je tri puta dobio Oskara, a koji se tijekom svoje bogate karijere zaista dotakao mnogih žanrova od kojih je nekima mijenjao filmsku umjetnost i postavljao jako visoke kriterije za sve one koji su morali doći nakon njega.
Naime tijekom sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina nastala su tri filma od kojih je svaki bio planetarno popularan, a radilo se o simpatičnom izvanzemaljcu koji nam je svima izmamio suze na oči; "E.T.-u", "Ralje" i naravno "Jurski park". Radilo se o financijski najuspješnijim filmovima u svom vremenu, s tim da je “Jurski park” bio utoliko posebniji što je jedan od prvih koji je krenuo s velikim efektima nakon čega smo znali da je sve jednostavno moguče.

Kad pogledamo početke njegove karijere možemo primjetiti kako je prvi profesionalan rad kao redatelja bio zabilježen za pilot epizodu serije "Night Gallery". Nakon toga uslijedile su episode serije "Marcus Welby" nakon čega je Spielberg dobio prvi dugometražni zadatak, a to je snimiti epizodu serije “Name of the game”.

Oduševljeni njegovim radom Spielberg je poptisao ugovor za još tri filma, gdje možemo ubrojiti "Something Evil" te "Ralje" kojima je tada apsolutno porušio sve moguće rekorde. Film je osvojio tri oskara i to za montažu, glazbu i zvuk, a zaradio je preko 100 milijuna dolara u kinima.

Ralje su samo bile početak hitova koji su počeli dolaziti u kina kao što su "Ratovi zvijezda" gdje je surađivao s Georgom Lucasom, "Indiana Jones", "Schindlerova lista" i "Carstvo sunca" kojima je pokazao da može raditi i malo ozbiljnije filmove. Zatim "Kapetan Kuka", "Boja purpura", "Spašavanje vojnika Ryana", "Pad crnog jastreba" i mnogi drugi.

Nadajmo sa da nas čeka još mnogo njegovih filmova u kojima ćemo svi uživati.