Martin Sheen

Martin Sheen
Osvojio je nagradu za najboljeg glumca na Međunarodnom festivalu San Sebastian te za ulogu u filmu "Badlands". Za ulogu kapetana u "Apcalypse Now" zaradio je nominaciju BAFTA za najboljeg glumca. Tijekom svoje karijere Sheen je radio s brojnim redateljima kao što su Richard Attenborough, Francis Ford Coppola, Terrence Malick, David Cronenberg, Mike Nichols, Martin Scorsese, Steven Spielberg te Oliver Stone. Na televiziji je osvojio Zlatni globus, dvije nagrade od udruženja Screen Actors Guild za ulogu predsjednika te Emmy.
Iako je najpoznatiji kao glumac, pored glume režirao je film "Cadence" gdje se pojavljuje uz svoja dva sina Charlieja i Emilia. Pored toga radio je kao producent, pripovjedač, a uz filmske i televizijske uloge, Sheen je postao poznat po svom liberalnom aktivizmu u politici.

Martin Sheen rođen je 3. kolovoza 1940. godine u Daytonu, Ohio kao Ramon Antonio Gerard Estevez u obitelji španjolca Francisca Esteveza i njegove supruge irkinje Mary Ann Phelan. Nažalost porod je bio dosta težak zbog čega je došlo do komplikacija nakon čega je primječeno kako mu je lijeva ruka malo kraća od desne. Francisco Estevez radio je u tvornici kao inspektor strojeva. Poznato je da su oba roditelja bili useljenici, otac iz Španjolske, a majka iz Irske.

Zbog posla Francisca cijela se obitelj dosta često selila, a neko su vrijeme čak proveli i na Bermudama. Martin Sheen završio je srednju katoličku školu, a već kao tinejđer bio je poznat kao buntovnik koji je često znao organizirati razne prosvjede. Sa navršenih dvadeset godina zaputio se prema New Yorku u nadi kako će uspjet izgradit glumačku karijeru i kako će jednog dana postati poznat. U tom je periodu usvojio umjetničko ime Martin Sheen, jer je smatrao da će na taj način lakše dolaziti do uloga.

Što se tiče njegovog privatnog života, 23. prosinca 1961. godine oženio se sa studenticom umjetnosti Janet Templeton s kojom ima četvero djece; tri sina i kćer gdje su svi glumci: Emilio, Ramon, Carlos i Renee. Poznato je kako je Charlie promijenio svoje ime, a jedini od svih ima ozbiljnih problema s drogom i alkoholom.