Steve Martin

Steve Martin
Stephen Glenn Martin rodio se 14. kolovoza 1945 u mjestu Waco, državi Teksas no već se kao dijete preselio u Kaliforniju gdje je odrastao u Garden Groveu. Dok je još bio dijete pokazivao je znakove kako će mu se jednog dana život zasnivati na tome da svojim nastupima uveseljava druge.
Svoju karijeru komičara počeo je kao stand-up komičar, a vrlo brzo nakon toga izdao je prvi od svoja tri albuma s vicevima pod nazivom "Smanjimo se”, što je polučilo značajan uspjeh. Sljedeći njegov album postigao je još veći uspjeh popevši se na drugo mjesto po prodaji u SAD-u čime je postigao milijunsku nakladu.

Dakle krajem sedamdesetih Steve je jasno znao što želi raditi u svom životu, a vrlo rano na početku njegove karijere, snovi su se počeli ostvarivati što je zasigurno značilo mnogo ne samo njemu, nego i cijeloj njegovoj obitelji i bližnjima. Već na samom početku doživio je zavidan uspjeh.

Bitno je spomenuti kako uspjeh s prva dva albuma nije prošao dobro samo kod publike, već i kod kritike koja je prepoznala njegov rad i prije svega kvalitetu. To se moglo vidjeti kada je dobio Grammy za najbolje albume s komedijom 1977. i 1978. godine. Bio je to veliki trenutak i velika potvrda njega kao umjetnika koji radi nešto dobro.

Nakon uspješnih albuma pisao je kolumne za novine “The New Yorker”, a prvi zapaženiji nastup na filmu imao je u “Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band”. Gostovao je u poznatoj američkoj tv-emisiji “Saturday Night Live” te čak napisao kazališni komad “Picasso u Lapin Agileu koji je imao solidan uspjeh u Americi.

Vrlo brzo se počeo pojavljivati u sve više filmova, a tu možemo izdvojiti: “Malu trgovinu užasa”, “Otac nevjeste 1 i 2”, “Najluđi Božić”, “Igra sudbine” i mnogi drugi.