Martin Rees

Martin Rees
Također je bio predsjednik Kraljevskog društva od 2005 i 2010. Martin Rees obrazovao se u školi Shrewsbury i na fakultetu Trinity dok je svoj doktorat završio pod vodstvom Dennisa Sciama na Cambridgeu.
Nakon što je održao post-doktorsko istraživanje u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, predavao je na Sveučilištu u Cambridgeu gdje je bio profesor do 1991. godine, a nakon toga i čuveni direktor Instituta za astronomiju.

Od 1992. do 2003. radio je kao profesor u Kraljevskom udruženju, a od 2003 kao profesor kozmologije i astrofizike. Također je predavao astronomiju na Grensham fakultetu u Londonu, kad je 1975 postao članom Kraljevskog udruženja.

Godine 2008. primio je počasni doktorat na Sveučilištu Yale, a odmah nakon toga i na McMaster Sveučilištu u Hamiltonu Ontario.

Bio je član Kraljevskog Instituta Velike Britanije do 2010. Rees je poznati autor više od 500 znanstvenih radova, a isto tako je dao važan doprinos podrijetlu kozmičkog mikrovalnog pozadinskog zračenja.

Njegova istraživanja vezana uz raspodjelu kvazara dovelo je do konačnog opovrgavanja o ravnoteženom stanju teorije.

Bio je jedan od prvih koji je predložio ogromne crne rupe kvazara te da se superluminalna astronomska promatranja mogu objasniti kao optička varka uzrokovana krečućim objektom u smjeru promatrača.

Poznat je i kao autor knjige o astronomiji i znanosti. Smatra kako čuvena potraga za izvanzemaljskim životom ima dobre šanse za pronalaženjem dokaza o njihovu postojanju.

Dana 22. srpnja 2005 Rees je povlašten da uđe u život plemstva, odkada sjedi u čuvenoj kući lordova, odnosno House of Lords.

Dana 6. rujna nastao je barun Rees u Ludlowu, od Ludlowa u županiji Shropshire. Godine 2011. bio je nagrađen poznatom nagradom Templeton, a ujedno je i zagovornik sjećanja na Josipa Rotblata. U zadnje vrijeme često ga se može čuti kako govori o budućnosti čovječanstva na Zemlji.