Martin Scorsese

Martin Scorsese
Dobitnik je i Zlatnog globusa, BAFTA-e i nagrade Ceha američkih redatelja. Scorsese je predsjednik Filmske zaklade i neprofitne organizacije posvećene očuvanju filma i prevenciji propadanja filmskog materijala.
Martin Scorsese jedan jer od nacjenjenijih redatelja u Hollywoodu gdje je svoj talent pokazao više puta kroz razne filmove kao što je "Taksist", "Razjareni bik", "Dobri momci" te "Pokojni" za koji je osvojio Oscara kao najbolji redatelj. Poznato je kako kroz njegove filmove možemo primjetiti teme koje se neprekidno vrte, a uglavnom se radi o katoličkom konceptu krivnje i iskupljenja te mačizmu i agresivnosti.

Scorsese je odlučio kroz film prenjeti neke od svojih poruka, a to pokušava kroz tematiku koja se uglavnom ponavlja, a to je kao što smo rekli nasilje te identitet talijanskih Amerikanaca. Pored toga Martin je odlučio proširiti popularnost filma te pomoću njega pomoći nekim drugim organizacijama.
Martin Marcantonio Luciano Scorsese rođen je 17. studenog 1942. godine u New Yorku u obitelji gdje su njegov otac Charles Scorsese i majka Catherine, radili u tvornici odjeće. Pored toga poznato je kako su mu baš njegovi roditelji usadili ljubav prema filmu, kada su ga kao malog dosta često vodili u kino. U to je vrijeme bio opsjednut povijesnim spektaklima od kojih ponajviše “Zemljom faraona” i "El Cidom".

Smatra se kako su ta dva velika filma itekakv utjecaj imali na njegov način rada, a pored njih tu svakako treba izdvojiti utjecaj indijskog neorealizma redatelja Satyajita Raya. Iako je od samog početka svog života gajio želju da postane filmašem, neko vrijeme dok je išao u srednju školu, imao je želju postati svećenikom, međutim ubrzo je tu želju zamjenila ona za filmom kada je sjemenište zamijenio

Njujorškom školom filma gdje je 1969. godine stekao magisterij.

Svoju bogatu filmsku karijeru započeo je filmovima kao što je "Što tako lijepa djevojka radi na ovakvom mjestu" te "Nisi samo ti Murray". Nakon toga usljedio je film "Tko to kuca na moja vrata", nakon čega se sve više počeo dokazivati kao uspješan i prije svega dobar redatelj.

Martin se ženio pet puta, a danas je u braku s Helen Morris s kojom ima kćer Francescu.