Martin Luther King

Martin Luther King
Njegov povijesni govor kojeg je održao ujedinio je crnce nakon čega je započet pokret za građanska prava. Naime od tog trenutka rasisti koji su se osjetili ugroženi, počeli su ga obasipati raznim uvredljivim i prije svega prijetećim pismima. Nažalost svoje su naume počeli ostvarivati kada su mu jednom prilikom bacilli bombu u kuću, gdje sva sreća nije bilo nikoga. Na svom putu obasutom mržnjom, spalili su crkvu na aveniji Dexter.
Godine 1957. osnovana je Konferencija južnjačkog kršćanskog vodstva gdje je Martin proglašen predsjednikom. Samo godinu dana kasnije na promociji svoje knjige u New Yorku, u prsa ga je probola duševno bolesna crnkinja nakon čega je dao ostavku u Baptističkoj crkvi te odselio s obitelji u Atlantu gdje je posato supastorom.

Nakon što je preživio napad u New Yorku, nastavio je sa svojim govorima o ravnopravnosti, kada je bio vođa Marša na Washington gdje je izrekao govor "I Have A Dream". Tada se okupilo oko 250.000 ljudi.

U listopadu 1964. godine prima Nobelovu nagradu za mir, a nažalost 4. travnja 1968. godine ubijen je hicem iz snajpera na balkonu hotelske sobe u Memphisu. Na sprovodu je bilo preko 300.000 ljudi.

Martin Luther King rodio se 15. siječnja 1929. godine u Atlanti u brojnoj obitelji, gdje je otac bio svećenik. Martin je već od malih nogu bio podosta upoznat s Biblijom kada je već s pet godina učio napamet odlomke iz Biblije. Da je talentirano dijete znalo se od samog početka,a to se i pokazalo kada je s 15 godina krenuo na koledž i to tri godine ranije nego njegovi vršnjaci.

Sa svega 19 godina stekao je diplomu iz sociologije te krenuo na studij bogoštovlja u sjemenište Crozer u saveznoj državi Pannsylvaniji. Diplomirao je kao najbolji u razredu te je nakon toga nastavio studij na Sveučilištu u Bostonu. Započeo je rad na doktoratu i upisao napredni tečaj iz filozofije religije na podrčjima hinduizma, šintoizma i islama.

U tom periodu upoznaje svoju buduću suprugu Corettu Scott koja je poput njega došla s juga iz zemljoradničke obitelji u Alabami. Zajedno su krenuli u povijesnu borbu koja je nažalost rezultirala smrću Martina, ali zato danas nema osobe koja ne zna za njegovo ime.