Miloš Forman

Miloš Forman
Godine 1977. postao je naturalizirani državljanin Sjedinjenih Država, a vrlo brzo nakon toga uslijedili su drugi veliki uspjesi kao što je "Amadeus" te "Narod protiv Larryja Flynta" za kojeg je bio nominiran za najbolju režiju. Godine 1977. primio je Kristalni globus za nevjerojatan umjetnički doprinos svjetskoj kinematografiji na međunarodnom filmskom festivalu u Karlovy Varyma.
Od uloga svakako treba izdvojiti onu gdje glumi zajedno s Ben Stillerom i Edwardom Nortonom zbunjenog svećenika. Radi se o poznatom filmu "Vjeruj u ljubav" koji je postigao veliki uspjeh. Recimo da se radilo o svojevrsnom odmoru od velikih projekata u kojima se Miloš tada našao.

Miloš Forman rodio se u Časlavu u Čehoslovačkoj, danas Češkoj, 18. veljače 1932. godine u obitelji Ane Švabove koja je vodila ljetni hotel te Rudolfa Formana koji je radio kao profesor. Njegovi su roditelji bili protestanti, a tijekom nacističke okupacije Formanov otac djelovao je kao pripadnik tajne organizacije koja je razmišljala anti-nacistički. Nažalost vrlo brzo je uhićen nakon čega je umro u Buchenwaldu, dok je njegova majka kraj života doživjela u Auschwitzu 1943. godine.

Forman je živio s obitelji, a tijekom Drugog svjetskog rata otkrio je kako je njegov biološki otac zapravo židovski arhitekt Otto Kohn. Otto je imao brata Pavela Formana starijeg dvanaest godina koji je bio poznat kao češki slikar koji je emigrirao tijekom invazije.

Nakon što je rat završio Forman se upisao na čuveni Fakultet King George, gdje se prije svega usmjerio na sve vezano uz film, dakle na scenarije. Uskoro se prebacio na poznatu Akademiju umjetnosti u Pragu, a tijekom invazije Varšavskog pakta u ljeto 1968. godine otišao je u Ameriku, gdje je počeo ostvarivati svoje najveće projekte.

Slične biografije