Clint Eastwood

Clint Eastwood
S filmovima kao što su "Pisma s Iwo Jime" te “Zastave naših očeva" doživio je velika priznanja, a s ulogama antijunaka ostao je najpoznatiji gledateljima diljem svijeta. Naravno pričamo o vesternima Sergia Leonea u šezdesetima te ulozi inspektora "Prljavog Harryja" u sedamdesetima i osamdesetima.
Tijekom svoje dosadašnje karijere bio je čak osam puta nominiran za Oscara i to za režiranje i produciranje, pobijedivši pritom s filmovima kao što su "Nepomirljivi" te "Djevojka od milijun dolara".

Ostale nominacije zaradio je za "Mističnu rijeku", "Pisma s Iwo Jime". Jedan je od trojice živućih redatelja koji su režirali dva filma dobitnika Oscara za najbolji film. To su pored njega još Miloš Forman i Francis Ford Coppola.

Zanimljivo je spomenuti kako nikada nije osvojio Oscara za glumu, a sa 74 godine bio je najstariji redatelj koji je režirao dva glumca, Tima Robbinsa i Morgana Freemana, u ulogama za koje su osvojili Oscar za najboljeg sporednog glumca. Pored Oscara osvojio je niz drugih priznatih nagrada kao što je America Now TV nagrada te jedna od nagrada Kennedyjeva centra 2000. Na Pacifičkom sveučilištu 2006. godine dobio je počasnu titulu, kao i na Sveučilištu Južne Kalifornije 2007. godine.

Clint Eastwood rođen je 31. svibnja 1930. godine u San Franciscu u Kaliforniji kao sin Margaret Ruth, koja je radila u tvornici te oca Clintona Eastwooda, metalskog radnika koji se zbog posla morao dosta često seliti. Poznato je kako Clint ima škotske, engleske, nizozemske i irske korijene. Odgojen je u protestantskoj obitelji.

Kao što smo rekli na početku njegov otac zbog svog je posla morao često mijenjati mjesta, pa se tako cijela obitelj dosta često selila. Clint je uspio završiti srednju školu u Piedmontu u Kaliforniji. Nakon što je završio srednju školu radio je na benzinskoj postaji, zatim kao vatrogasac da bi neko vrijeme proveo u vojsci.

Što se tiče njegove velike glumačke karijere, ona je službeno započela ulogama u filmovima B produkcije. Prava prilika ukazala se 1959. godine u televizijskoj seriji "Rawhide". Prve veće uloge ostvario je u špageti-vesternima u filmovima kao što je “Za šaku dolara” te “Dobar, loš, zao”.

Kad pričamo o privatnom životu, treba spomenuti kako se čak dva puta ženio, a danas ima pet kćeri i dva sina s pet različitih žena. Do danas je ostao poznat kao seks simbol.