Elizabeth Blackburn

Elizabeth Blackburn
Elizabeth Blackburn rođena je u Hobartu, poznatom kao glavnom gradu Tasmanije, otoka koji čini najjužniji dio države u Australiji. Rođena je u obitelji od sedmero djece gdje su oba roditelja bili liječnici, stoga se njezin interes u znanosti živih bića počeo razvijati još od rane dobi.
U ranijoj fazi života, njezina obitelj preselila se u Melbourne gdje je pohađala srednju školu Melbourne, gdje je jedan od učitelja potaknuo njezinu zainteresiranost za znanost. Budući da je došla do doktorata prvostupnika i magistra iz biologije, na savjet svog profesora, otputovala je u Englesku u Cambridge, gdje je završila doktorat 1975. godine. Možemo reći da je u to vrijeme radila na post-diplomskom na području molekularne i stanične biologije na poznatom Sveučilištu Yale u laboratoriju dr. Josepha Galla.
Njezin rad s jednostaničnim organizmima ponekad su znali nazivati “jezerce šljama” s određenom dozom ironije. Međutim Elizabeth je došla do otkrića molekularne strukture telomera na području kromosoma koji štiti od raspadanja reprodukcije stanica. Dr. Blackburn i njezin mentor Josip Gall zajedno su to obajvili 1978. godine.

Iste godine dr. Blackburn pridružila se Sveučilištu Berkley u Kaliforniji gdje je nastavila svoj poznati rad na telomerima. Njezino tadašnje istraživanje sugeriralo je postojanje jedinstvenog enzima koji regulira replikaciju telomera koji kontinuirano obnavlja krajeve kromosoma kako bi ih zaštitio u stanicama mladih organizama i to tako što nije dopuštao propadanje starih stanica.

Identitet ovih hipotetskih enzima ostao je nedostižan. Smatra se ako se njegovo postojanje može dokazati, a mehanizam razumjeti, da će to biti prvi korak prema novom razumijevanju procesa starenja, degenerativnih bolesti u kojima zdrave mlade stanice počinju iznenada umirati, a ponajviše u slučajevima raka, gdje je množenje zatrovanih stanica nekontrolirano.