Kleopatra

Kleopatra
No unatoč tome ostaje i dalje jednom od najfascinantnijih i najljepših vladarica koje su nekada postojale.
Naime Kleopatra je bila kraljica drevnog Egipta iz dinastije Ptolomejevića, koja je koristeći svoje zavodničke i prije svega diplomatske sposobnosti, uspjela Gaja Julija Cezara privući na svoju stranu.

Rodila mu je sina Cezariona, a nakon njegove smrti uspjela je zavesti generala Marka Antonija kojem će isto tako roditi djecu i na čijoj će se strani boriti u ratu protiv Oktavijana.

Kleopatra VII Philopator rođena je u prosincu 70. g. pr. Kr. ili u siječnju 69. g. pr. Kr. Identitet njezine majke je nepoznat, ali vjeruje se da se radi o Kleopatri V. sestri ili ženi Ptolomeja XII. ili nekog drugog člana njegove obitelji. Centralizacija moći dovela je do ustanka i gubitka Cipra u vrijeme dinastije Ptolomeja XII. Kada je otišao u Rim s Kleopatrom VI, oduzeta mu je kruna te je nedugo nakon toga umro u neobjašnjivim okolnostima.

Smatra se da je bio otrovan od strane Berenice IV koja je bila potom zatvorena i pogubljena. Kleopatra je tada imala 14 godina kada je bila proglašena zamjenicom svog oca. Nakon njegove smrti Kleopatra je imala Slobodan put da zauzme prijestolje u Egiptu. Osim nje tu je bio i njezin brat s kojim je zajedno vladala. Prve tri godine njihove vladavine bile su jako teške, budući da je Egipat tada pogodila glad te brojni politički sukobi.

S vremenom se njezin odnos s bratom Ptolomejem u potpunosti pokvario. Naime tada je Kleopatra maknula njegovo ime sa svih službenih dokumenata, a samo je njezino lice krasilo novac. Međutim ubrzo nakon toga došla je u sukob s pojedinim rimskim trupama što ju je koštalo vlasti i postavilo njezinog brata kao jedinog vladara. Bila je prisiljena pobjeći.

Dok je boravila u egzilu došlo je do sukoba gdje je Ptolomej bio zaslužan za ubijanje Pompeja, što nije previše oduševilo samog Cezara, zbog čega je došlo do zapljene glavnog egipatskog grada te otvorenog rata između dvije struje Kleopatre i Ptolomeja, gdje je Kleopatra uspjela dobiti.

Nakon što je car Oktavijan dobio rat i okupirao Egipat te ga učinio rimskom provincijom, Kleopatra je počinila samoubojstvo nakon čega je egipatska država prestala postojati kao samostalna država.

Slične biografije