Charles Dickens

Charles Dickens
Od njegovih djela svakako treba izdvojiti "Oliwer Twist", "David Copperfield", "Posmrtni spisi Pickwickova kluba", "Veliko očekivanje", "Cvrčak na ognjištu", "Život i pustolovina Martina Chuzzelwita", "Božićna priča" i "Staretinarnica". Naravno da je najpoznatiji Oliwer Twist uz čiji smo tužni život svi suosjećali.
Charles Dickens rodio se 7. veljače 1812. godine u Landportu kao drugo od osmero djece, roditelja Johna i Elizabeth Dickens. Njegov otac bio je službenik u mornarici. Vrlo brzo nakon Charlesova rođenja cijela se obitelj preselila u ulicu Norfolk, a nakon toga u Kent. Njegovo odrastanje i sve ono što je proživio igrajući se sa svojim prijateljima, iskoristio je kao inspiraciju za svoja djela, koja će kasnije postati svojevrsni klasik.

Nakon što se cijela obitelj preselila u Kent nastupili su malo teži uvjeti života i praktički su se svi morali angažirati da zarade neke novce, pa tako i sam Charles koji je već kao dijete znao za surovu stvarnost. Radio je na raznim mjestima, u tvornici gdje je cijelo vrijeme u glavi zamišljao određene likove i avanture kroz koje su prilazili.

Nakon što mu je otac umro, majka je dobila određeno nasljedstvo, ali je to nije spriječilo da Dickensa i dalje drži zaposlenog u tvornici koji je tada spoznao svu relanost koliko je težak život radnika iz radničke obitelji. Naime gnjev koji je proizlazio iz te cjelokupne situacije pod kojima je radnička klasa živjela, postala je glavna tema njegovih djela, a najviše se moglo vidjeti u njegovom autobiografskom romanu, "David Copperfield".

Kasnije se uspio zaposliti u odvjetničkom uredu Ellis i Blackmore kao pripravnik, da bi ubrzo nakon toga krenuo raditi kao slobodni novinar. To je bio samo početak njegove velike karijere kao pisca. U tom je periodu upoznao Mariu Beadnell čiji roditelji nisi odobravali vezu, stoga su je poslali na školovanje u Pariz.

Godine 1836. prihvatio je posao urednika novina gdje je ostao tri godine, a istovremeno je radio na poznatom romanu “Oliwer Twist”. Te iste godine u travnju, oženio se s Catherine Thomson Hogarth s kojom je imao desetero djece. Umro je 9. lipnja 1870. godine.