Pete Sampras

Pete Sampras
Petros “Pete” Sampras umirovljeni je američki tenisač i bivši broj 1 koji je tijekom svoje petnaestogodišnje karijere osvojio 14 Grand Slam naslova kad je postao najprepoznatljiviji igrač svih vremena, kao jednostavno najbolji.
Debitirao je na turniru 1988, a svoj zadnji meč odigrao je u 2002. kad je osvojio US Open i tako pobijedio Andrea Agassija. Svjetski broj 1 bio je šest godina zaredom od 1993-1998, što je bio svojevrsni rekord. Njegovih sedam Wimbledona predstavljao je rekord, 286 tjedana proveo je na broju 1, a ne smijemo zaboraviti pet naslova u Masters seriji.

Rodio se 12. kolovoza 1971. godine u Potomacu, Marylandu kao treće dijete Sammyja i Georgie Sampras. Njegova majka emigrirala je iz Grčke dok je otac rođen u SAD-u. Već u dobi od samo tri godine pokazao je atletske sposobnosti kad je otkrio teniski reket nakon čega je uslijedilo udaranje loptice od zid, što je znalo trajati i po nekoliko sati. Godine 1978. cijela obitelj se preselila u Palos Verdes u Kaliforniju gdje je toplija klima dozvoljavala Samprasu da igra malo više.

Više puta je spomenuo kako mu je idol bio Rod Laver kojeg je i upoznao. U to ga vrijeme primjetio Peter Fischer, poznati pedijatar i veliki ljubitelj tenisa koji je trenirao Samprasa i koji je jedan od najzaslužnijih za usmjeravanje Samprasa u jednog od najboljih igrača svog vremena.

Što se tiče njegovog privatnog života, u 2000. vjenčao se s poznatom američkom glumicom i bivšom Miss Teen SAD-a, Bridget Wilson, a već 2002. rodio im se sin Christian Charles, a 29. srpnja 2005. obitelj se proširila za još jedno dijete, sina Ryana Nikolasa.

O tome koliko je bio uspješan tenisač svjedoče i njegovi veliki rezultati, a vjerojatno najveći faktor u svemu bila je njegova strpljivost i uravnoteženost tijekom igre kojim je znao izluđivati svoje protivnike. Jer kad je trebalo gubiti živce, Pete je bio najsabraniji.