Marat Safin

Marat Safin
Pored vrhunske igre bio je poznat po svojim emocionalnim ispadima te vatrenim temperamentom. Također je držao rekord za najveći broj slomljenih reketa u godinu dana kad se ta brojka popela na 87 reketa. Poznato je kako Marat ima sestru Dinaru Safin koja je isto tako neko vrijeme držala poziciju broj jedan najboljih tenisačica.
Marat Safin svoju je profesionalnu karijeru započeo 1997. godine kad je vrlo brzo počeo svoje uspinjanje prema broju 1 kada je sveukupno devet tjedana držao prvu poziciju i to od studenog 2000 do travnja 2001. Svoj prvi Grand Slam naslov osvojio je u 2000. na US Openu nakon što je pobijedio Pete Samprasa, a samo pet godina kasnije osvojio je Australian Open pobijedivši Lleytona Hewita u finalu.

Pored pojedinačnih naslova, Safin je pomogao svojoj reprezentaciji da dođe do pobjede u 2002. kad je Rusija osvojila Davis Cup te ponovno 2006. godine. Unatoč tome što nije volio igrati na travnatoj podlozi, postao je prvi ruski igrač koji je došao do polufinala Wimbledona u 2008.

Marat Safin rodio se 27. siječnja 1980. godine u Moskvi u obitelji oca Mihaila Alexeivicha i majke Rause Islanove. Rodio se u obitelji bivših tenisača i trenera, a poznat je kao sportaš koji pored ruskog govori engleski i španjolski kao i autohtoni tatarski. Njegov početak teniske karijere veže se uz poznati teniski klub Spartak koji je vodio njegov otac, a uz njega na ovom su mjestu trenirali Anna Kournikova, Elena Dementieva i Anastasiya Miškina.

Dakle svoju je profesionalnu karijeru započeo 1997. godine kada je započeo pobjedama nad Agassijem i Gustavom Kuertenom, a svoj prvi ATP naslov osvojio je sa svega 19 godina u Bostonu. U svojoj bogatoj karijeri osvojio je 15 turnira prilikom čega je kao i naš Goran ostao zapamćen po zanimljivim rekacijama na terenu, gdje bi ponekad čak prošao bez kazne od strane sudaca.

Svoju profesionalnu karijeru završio je kao 58 igrač svijeta, 11. studenog 2009. godine kao igrač koji je bio dešnjak i koji je imao dvostruki backhand.

Slične biografije