Elena Dementieva

Elena Dementieva
Elena Viatcheslavovna Dementieva umirovljena je ruska tenisačica koja svoju popularnost pored inače dobrog načina igre, duguje i zlatnoj medalji sa Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine. U svojoj dugogodišnjoj karijeri osvojila je 16 WTA naslova te je došla do dva finala ključne 2004. godine na US Openu i French Openu. Svoj odlazak najavila je 29. listopada 2010. godine nakon što je karijeru završila na dobrom 9 mjestu. Možemo reći kako je otišla sa stilom, kada je još bila na vrhuncu svoje igre.
Elena Dementieva rodila se 15. listopada 1981. godine u Moskvi u obitelji inženjera elektrotehnike i majke učiteljice. Svoje početke u tenisu bilježi na akademiji gdje je trenirao poznati dvojac, Marat Safin i njegova sestra Dinara Safina u poznatom teniskom klubu Spartak.

Nakon perioda u poznatom klubu, svoje treniranje nastavila je pod vodstvom svoje majke Vere i starijeg brata Vsevoloda. Osim tenisa Elena je pokazivala zainteresiranost u mnogim drugim sportovima kao što su bejzbol, snowboarding te je isto tako uživala u brojnim putovanjima i naravno čitanju.

Godine 1999. Dementijeva je zajedno s ostatkom reprezentacije predstavljala Rusiju na Fed Cupu na dramatičnom finalu protiv Amerike. Godina 2000. smatra se posebno važnom kada je uspjela ući među top dvadeset. Tada je bila prva žena iz Rusije koja je uspjela doći polufinala US Opena kada je izgubila od miljenice američke publike poznatije kao Lindsay Davenport.

Na Olimpijskim igrama 2000. izgubila je od Venus Wiliams u finalu i tako osvojila srebrnu medalju. Te iste godine imenovana je igračicom koja je najviše unaprijedila svoju igru. Godine 2001. postala je najbolje rangirana ruska tenisačica, što je dotad držala Ana Kournikova.

Nažalost uslijedilo je dosta teško razdoblje za Elenu kada je ozlijedila rame i kada je neko vrijeme morala provesti van terena na raznim rehabilitacijama. Uskoro nakon ozljede okreće se novim treninzima i odlučuje promijeniti svoj stil igre, gdje je servis ostao isti.

Slične biografije