Charles Darwin

Charles Darwin
Možemo slobodno reći da se radi o jednoj od osoba koja je potakla najviše polemika u svoje doba, jer se usudila reći nešto što se u ondašnje doba smatralo skandaloznim. Teorija po kojoj je ostao poznat dobila je ime darvinizam.
Charles Robert Darwin rodio se u Shrewsbury, Shopshire u Engleskoj, 12. veljače 1809. godine kao peto dijete dobrostojeće obitelji, gdje je otac bio bogati liječnik, čiji je pradjed bio poznati psiholog i učenjak, Eramus Darwin, a pradjed s majčine strane uspješni trgovac porculanskom i lončarskom robom, poznatiji kao Josiah Wedgwood.

Kao što vidimo Darwin je potekao iz ugledne i bogate obitelji tako je i on krenuo smjerom u kojem zasigurno neće ostati neprimjećen, ponajviše zbog svojih čuvenih teorija. Naime, nakon završetka školovanja u elitnoj školi u rodnom Shrewsburyu, Darwin je upisao medicinu i teologiju na sveučilištu u Edinburghu, gdje je izbačen i nakon kojeg se upisao na sveučilištu Cambridge s ciljem da postane svećenik engleske crkve.

Tijekom svog studiranja upoznao je Johna Henslowa koji je Darwinu pomogao na više načina, a tu podrazumijevamo više samopouzdanja te pokazivanje puta da bude pažljiv i savjestan promatrač prirodnih fenomena te naravno sakupljač primjeraka.

Nakon završetka studija, na Henslow nagovor ukrcao se na brod i pridružio ekipi prirodoslovaca na znanstvenom putovanju po svijetu, gdje se Darwin sve više počeo baviti svojim teorijama. Smatra se kako ga je najviše imresionirao učinak prirodnih sila na zemljinu površinu.

Nakon povratka u Englesku, svoje ideje o promjenjivosti vrsta objavio je u djelu “Bilješke o transmutaciji vrsta”. Recimo da je ostatak svog života posvetio obajvljivanju djela u kojima se bavio svojim tezama o razvoju čovjeka te odnosu čovjeka i prirode. Neka od djela koje treba spomenuti su “The Variation of Animals nad Plants Under Domestication”, odnosno “Promjenjivost životinja i biljaka”, zatim “The Descent of Man”.

Možemo reći kako se važnost njegovih djela prepoznali mnogi stoga je izabran u Kraljevsko društvo 1839. godine te u Francusku akademiju znanosti. Nakon svoje smrti pokopan je u Westminster opatiji nakon što je preminuo 19. travnja 1882. godine.