Ray Charles

Ray Charles
Ray Charles bio je američki pionir glasovira u soulu koji je oblikovao prepoznatljivi zvuk rhythm and bluesa. Poznato je kako je u country i pop glazbu unio dašak soula. Tijekom svoje bogate karijere zaradio je mnoga priznanja od najvećih u tom poslu, pa ga je tako Frank Sinatra nazavo "jedinim genijem u show biznisu", a časopis Rolling Stone uvrstio ga je među prvih deset u popisu stotine besmrtnika.
Ray Charles Robinson rodio se u obitelji Arethe Wiliams i Bailey Robinsona, čovjeka koji je bio zadužen za popravak željeznica te ujedno mehaničar i majstor. Kada je Ray još bio malo dijete njegova se obitelj preselila iz siromašnog Albanyja na Floridu u potrazi za boljom budućnosti.

Još kao mali počeo je pokazivati sklonost prema mehaničkim stvarima, budući da je puno vremena proveo promatrajući susjede kako rade na svojim automobilima i poljoprivrednim strojevima. Pored strojeva, njegovu preokupaciju sve su više počeli preuzimati snovi o glazbi i to onog trenutka kada je prvi put imao dodira sa starim klavirom.

Nažalost dok je imao samo pet godina počeo je gubiti vid te na kraju završio u potpunosti slijep i to zbog glaukoma. Zbog toga je pohađao školu u Floridi koja je bila specijalizirana za gluhe i slijepe. Baš u toj školi razvio je svoj glazbeni talent koji je sve više počeo dolaziti do izražaja. U školi je učio samo klasičnu glazbu, ali pored toga je pokazivao želju da zasvira jazz i blues, što je imao priliku čuti na radiju.

Nakon što mu je mama umrla 1945. godine, Charles je imao samo 15 godina i više se nije vratio u školu. Neko je vrijeme živio u Jacksonvillu sa prijateljima njegove majke, a nakon samo godinu dana svirao je klavir za bendove u poznatom kazalištu u La Villi, gdje je zarađivao 4$ na noć. Svoje galzbene početke malo kasnije u životu prezentirao je po raznim klubovima, gdje je znao svirati u bendu i gdje su svi bili oduševljeni onim što su čuli vjerojatno prvi put u životu.

Uskoro je uspio ostvariti svoje snove, a to je da stvara posebnu glazbu koja je dolazila iznutra, iz duše i koju su svi mogli prepoznati kao nešto novo i drugačije na glazbenoj sceni. Unatoč hendikepu koji je imao bio je zaista velik i to ga nije sprečavalo da bude jedan od najvećih u svijetu soul glazbe. Umro je 10. lipnja 2004. godine na Beverly Hillsu.