Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe
Njegova prva zbirka "Priče iz Groteske i Arabeske", pojavila se 1840. godine, a koja sadrži jedno od njegovih najpoznatijih djela kao što je "Pad kuće Usherovih". Međutim najveću slavu donijela mu je mračna poema o izgubljenoj ljubavi, "Gavran", koja je izdana 1845. godine. Tu je i “Umorstvo u Rue Morgue” te "Ukradeno pismo" također iz tog perioda.
Od njegovih djela svakako treba izdvojiti kratke priče, gdje možemo ubrojiti: "Umorstvo", "Crni mačak", "Eleonora". Pored kratkih priča napisao je brojne pjesme gdje treba izdvojiti: "Zvona", "Za Annie", "Spavačica", "Gavran", "Sonet mojoj majci", "San u snu", "Dolina nemira" te "Grad u moru".

Edgar Allan Poe rodio se 19. siječnja 1809. godine u Bostonu, državi Massachusetts. Nažalost njegovi su roditelji David Poe i Elizabeth Hopkins Poe preminuli kada je Edgar imao svega dvije godine. Njega je tada usvojio trgovac duhanom John Allan iz Richmonda, koji ga je nakon nekoliko godina poslao u Englesku gdje je Poe od 1815. do 1820. pohađao Manor School.

Nakon završene srednje škole 1826. godine odlazi na studij na Sveučilište Virginija gdje je bio izbačen zbog kockarskih dugova. Ta ga je situacija dovela u svađu s Johnom Allanom, koji ga se odrekao kao sina. Vrlo brzo poslije tog nemilog događaja, pridružio se vojsci lagavši o tome koliko ima godina. Godine 1830. dolazi do West Pointa, ali ubrzo biva izbačen zbog neizvršavanja dužnosti.

Nakon neslavnog perioda na jednoj od najpoznatijih vojnih akademija, Poe se odlučuje na pisanje, a nakon što je kratkom pričom "Poruka u boci" osvojio 50 dolara, započeo je karijeru spisatelja u raznim časopisima kao što je Southern Literary Messenger te u philadelphijskom Burtons Gentleman Magazinu. Bilo je to vrijeme kada se tek počeo dokazivati kao pisac, a i kada se oženio s rođakinjom Virginijom Clemm koja je ubrzo nakon tuberkuloze ostala invalida kada je i ubrzo od te teške bolesti i umrla.

Pretpostavlja se kako je taj tragičan događaj bio ključni trenutak kada se Edgar počeo prepuštati alkoholu i raznim opijatima. Umro je 7. listopada 1849. godine.

Slične biografije