Lou Reed

Lou Reed
Kao glavni tekstopisac benda, Reed je uglavnom pisao o temama koje su bile vezane uz njegova osobna iskustva koja su uključivala seksualnost i buntovničku generaciju tadašnjeg vremena koja je jednostavno odlučila živjeti po svojim pravilima, bez obzira na moralne stupove koje je društvo postavilo.
Nakon odlaska iz grupe Reed je započeo svoju solo karijeru, a već 1971. godine imao je hit sa pjesmom "Walk on the Wild Side". Unatoč njegovom uspjehu kao solo pjevač mnogi su tražili da se ponovno složi poznata grupa koje imala svoj status među obožavateljima. Četiri godine kasnije objavio je dvostruki album “Metal Machine Music”.

Lou Reed rođen je kao Lewis Allan Reed 2. ožujka 1942. godine u židovskoj obitelji u Brooklynu, a već od malih nogu bilo je očito kako će se jednog dana baviti glazbom. Možemo reći kako je oduvijek naginjao galzbi i svemu onome što ona nosi. Naime nakon što je naučio svirati gitaru razvio je interes za rock and roll te rhythm and blues. Tijekom srednje škole svirao je u nekoliko bendova. Budući da se otkrilo kako je Reed biseksualac 1956. godine dobio je Elektrokonvulzivnu terapiju koja je trebala izlječiti njegovu biseksualnost.

Godine 1964. u New Yorku je počeo raditi kao tekstopisac za Pickwick Records, a iste te godine objavio je manji hit sa singlom "The Ostrich", odnosno "Noj". Njegovi su poslodavci vidjeli veliki potencijal u njemu, što mu je pomoglo da se dalje nastavlja razvijati. Svoje je početke bilježio u Velvetu, da bi se kasnije afirmirao kao solo izvođač.

Sa Velvet Underground je izdao brojne albume gdje možemo ubrojiti: "The Velvet Underground & Nico", "Loaded" te mnoge druge. Kao solo izvođač izdao je albume kao što su: "Lou Reed", "Transformer", "Sally Can′t Dance", "Street Hassle" i mnogi drugi.

Slične biografije