Bob Dylan

Bob Dylan
Radi se o američkom pjevaču, skladatelju i naravno pjesniku koji se smatra jednim od najvećih kantautora 20. stoljeća te isto tako kultna ličnost generacije šezdesetih godina prošlog stoljeća.
Poznato je kako je kroz svoje pjesme često znao izražavati bunt protiv tadašnje političke i isto tako društvene scene te svih društvenih dogmi iz tog vremena. Često je govorio o problemima religije i vjere te pjevao o ljubavi. Od njegovih pjesama svakako treba izdvojiti "Blowin in The Wind", "The Times They Are A-Changin", "Like a Rolling Stone", "Just Like A Woman", "All Along the Watchtower", "Lady, Lady, Lay" te mnoge druge.

Bob Dylan rođen je 24. svibnja 1941. godine kao Robert Allen Zimmerman u mjestu Duluth, Minnesota, gdje je i odrastao. Njegovi baka i djed bili su litvanski Židovi koji su došli u SAD 1902. godine. Možemo reći kako je Bob odrastao u pravoj židovskoj zajednici. Da će jednog dana biti velika glazbena zvijezda znao je dok je još bio dječak, kada je mogao satima slušati rock and roll, Little Richarda te druge popularne bendove.

U rujnu 1959. Bob upisuje sveučilište u Minnesoti gdje se nastojao usredotočiti prije svega na američku folk glazbu za koju tvrdi kako je imala veliki utjecaj na razvoj njegove karijere. Uskoro je počeo nastupati po raznim mjestima unutar lampusa kada se sve aktivnije počeo baviti galzbom. Vrlo brzo počeo se predstavljati kao Bob Dylan i to ponajviše zbog utjecaja poezije Dylana Thomasa.

Smatra se kako je njegov utjecaj na rock glazbu zaista velik. Prvi je inzistirao na kvaliteti tekstova pjesama, a njegovo je pjevanje otvorilo vrata drugim pjevačima s manje atraktivnim glasovima, kao što je Lou Reed iz Velvet Undergrounda. Jedan je od prvih koji je svirao folk rock te country rock i americanu. Vlasnik je prvog dvostrukog albuma u povijesti.

Svira gitaru, usnu harmoniku i glasovir. U svojoj dosadašnjoj karijeri objavio je 44 albuma od kojih su zasigurno najzapaženiji "The Freewheelin Bob Dylan", "Blonde on Blond", "Blood on the Tracks", "Desire" te "Love and Theft".