John Lennon

John Lennon
Osim što je bio veliki čovjek, bio je i izrazito kvalitetan glazbenik cijelo vrijeme svoje karijere, bilo u fazi Beatlesa, ili fazi njegove solo karijere.
John Lennon bio je osoba čije će ime ostati upisano u povijesti kao osobe koja je nešto pokušala promijeniti i koja je bila dovoljno hrabra pričati o problemima tadašnjeg društva i civilizacije rastrgane silnim ratovima koji su vodili do još više razrušenih domova, obitelji, snova i života.

John Lennon rodio se 9. listopada 1940. godine u Liverpoolu. Odrastao je u obitelji sa ocem i tetom i kao svako buntovno dijete vrijeme je kratio markiranjem iz škole, dok ga njegova teta nije odlučila izvesti na pravi put tako što ga je upisala u školu crtanja, jer je u ranoj fazi djetinjstva pokazivao interes jedino za crtanje.

Svoje glazbene početke bilježi kad osniva bend pod nazivom The Quarrymen sa prijateljem koji ga je kasnije upoznao sa budućim kolegom i prijateljem Paulom McCartneyem s kojim kasnije osniva Beatlese koji će uskoro nakon toga postati jedna od najpopularnijih grupa svih vremena. Njegovo djelovanje u grupi traje sve do 1970. godine, a pjesme s kojima je doprinjeo grupi bile su Help, Strawberry Fields Forever i I Am The Walrus.

Nakon 1970. godine napušta Beatlese i kreće u solo karijeru koja je isto tako bila uspješna kao i karijera unutar grupe. No ovog puta to odlučuje napraviti sa svojom ženom ili srodnom dušom koju su mnogi smatrali krivom za raspad grupe. John i Yoko Ono snimili su tri albuma John Lennon/Plastic, Ono Band i Imagine. Najvažnije pjesme iz tog peroda bile su Instant Karma!, Working Class Hero, God, Stand by Me, Imagine i Mind Games.

John Lennon bio je veliki glazbenik koji nas je svojim pjesmama pokušavao podučiti nečemu, pokušao je doprijeti do svojih obožavatelja, no kako uvijek ima onih koji se ne slažu s onim što im neka osoba pokušava poručit i koji to nastoje riješit nasilnijom metodom, tako se dogodilo i tog kobnog dana 8. prosinca 1980. godine kada ustrijeljen od strane luđaka ispred zgrade Dacota u New Yorku.