Craig Venter

Craig Venter

Jedan dio ljudi okarakterizirao ga je kao osobu koja nikad previše ne razmišlja o tome što će reći, da samo puca, dok ga je drugi dio okarakterizirao kao egomanijaka, idiota i prije svega plitkog čovjeka.

Možemo reći da se radi o osobi koju ili volite, ili mrzite, a da se radi o jednom od najvećih stručnjaka, to ne možemo poreknuti.

John Craig Venter rodio se 14. listopada 1946. godine u Salt Lake Cityu u saveznoj državi Utah. Može se reći da svoje obrazovanje nije shvaćao ozbiljno od samog početka svog života, kada je radije svoje vrijeme htio provoditi na vodi, bilo u vožnji čamcem, ili surfanjem. Znao je izjavljivati kako nikad neće biti jedan od onih marljivih učenika pogotovo ako se uzmu u obzir svjedodžbe iz osnovne i srednje škole.

Iako je bio protiv rata u Vijetnamu, završio je kao mornar američke mornarice gdje je radio na intezivnoj njezi, odnosno pomoći pacijentima. Recimo da ga je takvo iskustvo nagnalo da krene na studij medicine iako se kasnije prebacio na biomedicinska istraživanja.

Maturirao je u srednjoj školi Mills i nakon toga krenuo na poznati koledž San Mateo u Kaliforniji, gdje je uspio doktorirati fiziologiju i farmakologiju 1975. godine. Nakon toga se prebacio u San Diego gdje je završavao svoje studiranje pod vodstvom poznatog biokemičara Nathana O. Kaplana.

Poslije bogatog i dugotrajnog školovanja neko je vrijeme radio kao izvanredni profesor, a nakon toga kao redovni profesor na Državnom sveučilištu New York u Buffalu, nakon čega se pridružio Nacionalnom institutu za javno zdravstvo.

Možemo reći kako se radi o vrhunskom stručnjaku koji se trenutno nalazi na čelu instituta koje nosi njegovo ime, a koji svoje istraživanje usmjerava na sintetičnu biologiju. U 6. mjesecu 2005. godine postaje suosnivač firme poznatije kao Synthetic Genomics, koja se usmjerila prema modificiranim mikroorganizmima kako bi proizveli čisto gorivo.