Seth Godin

Seth Godin
Rođen je u Mount Vernonu, državi New York. Završetak školovanja potvrdio je diplomiranjem na Sveučilištu Tufts, 1979. na području računalne znanosti i filozofije. Uskoro nakon toga stekao je diplomu iz područja marketinga sa poznate Poslovne škole Stanford. Od 1983. do 1986. radio je kao brand manager u Spinnaker softveru, kada je neko vrijeme putovao na relaciji Kalifornije i Bostona, kako bi uspješno radio svoj novi posao i dovršio školovanje na poznatoj školi.
Nakon što je napustio Spinnaker Software 1986., Godin koristi 20.000 dolara ušteđevine za osnivanje Seth Godin Productionsa, prije svega kompanije koja se usredotočila na same knjige u stanu u New Yorku. Baš tada je Godin sreo Marka Hursta kad su osnovali Yoyodyne. Nakon što se nekoliko godina posvetio prodaji knjiga, svoje je napore usmjerio na Yoyodyne, jednu od prvih online marketing tvrtki.

Naime, baš s tom firmom došao je do čuvenog pojma dozvola marketinga. U to je vrijeme radio kao columnist za Fast Company.

Godin smatra da kraj “TV industrijskih kompleksa” zapravo znači kako u marketingu nema više moći da se zapovijeda. Zatim dolazi do situacije tržišta gdje potrošači imaju više moći. Godin smatra kako trgovci moraju pokazati više poštovanja, a to znači izostanak prijevare i pristranosti prilikom donošenja odluka. Smatra kako je jedini način da se proširi određena riječ, da zaradite glasine koje se smatraju izvanrednima. Poziva na nevjerojatan proizvod ili uslugu poznatiju kao ljubičasta krava.

Počevši sa svojom dozvolom marketinga, Godin koristi pojmove objašnjene u knjigama, a za dozvolu marketinga dao je 1/3 knjige besplatno za sve one koji žele poslati e-mail. Godin je izdao besplatno cijeli eBook na internetu, što je dovelo do objavljivanja ponude u 41 zemlju i što mu je na neki način omogućilo karijeru u javnom govorništvu. Za ljubičastu kravu, Godin je stvorio amabalažu za knjigu koja uopćava pozornost kolega na poslu. Godin je pokrenuo ekskluzivnu online zajednicu za prvih 3.000 ljudi koju su naručili knjigu.

Godin i njegova supruga trenutno žive u Hastingsu, na Hudsonu u New Yorku.