Margaret Thatcher

Margaret Thatcher
U vrijeme dok je bila na vrhu Velike Britanije, počelo se pričati o tome da se ujedine dvije Njemačke. Prema povijesnim činjenicama stoji kako je njezina politika izričito bila protiv toga ujedinjenja, a to je potvrdio i sam Helmut Kohl s kojim se posvađala za vrijeme susreta u Parizu smatrajući kako bi ujedinjena Njemačka bila prevelika prijetnja za ostatak Europe.
Margaret Hilda Thatcher rođena je 13. listopada 1925. godine u Grabthamu u obitelji Alfreda i Beatrice Roberts koji su živjeli od male trgovine koja je bila u njihovom vlasništvu. Margaret je u svom rodnom mjestu završila osnovnu i srednju školu, a nakon toga upisala je na Oxfordu studij kemije.

Međutim kako je vrijeme prolazilo tako je Margaret sve više postajala svjesna činjenice kako ju od kemije više zanima politika s kojom se već susrela, budući da je njezin otac na lokalnoj razini bio aktivan u Konzervativnoj stranci. Već tijekom studiranja pokazivala je svoju veliku odlučnost, pa je čak bila izabrana za predsjednicu studentske udruge konzervativaca.

Tijekom pedesetih godina školovala se za odvjetnicu, a u brzo nakon toga počinje se sve više uključivati u politiku te postaje članicom lokalne skupštine Finchleya. Kada su se konzervativci uspjeli vratiti na vlast dobila je mjesto ministrice obrazovanja. Dobila je dosta teško područje budući da je Veliku Britaniju u to vrijeme zahvatio val studentskog radikalizma.

Konzervativci su tada opet izgubili izbore zbog čega su uslijedile promjene unutar same stranke, a Margaret se našla na vrhu što je na sljedećim izborima rezultiralo njezinim izborom za novu predsjednicu vlade. Danas kad malo bolje pogledamo Margaret je ostala zabilježena kao jedna od najkontroverznijih političarki 20. stoljeća koja je nakon dugih jedanaest godina podnijela ostavku 28. studenog 1990. godine.