Angela Merkel

Angela Merkel
U noviju povijest možemo svakako ubrojiti čuvenu Margaret Tacher koja je svojim reformama napravila značajne pomake u engleskoj politici, a možemo reći kako je njezinim putem krenula još jedna željezna lady, koja što vrijeme prolazi skuplja sve više podrške i sve više ljudi ima isto mišljenje o njoj, a to je prije svega, čvrsta i stabilna osoba koja stoji iza svojih odluka.
Angela Merkel rodila se 17. srpnja 1954. godine u Hamburgu, koja je od samih početaka svog života pokazivala svoju samostalnost i neovisnost, što je najviše dokazala kada je kao konobarica radila u diskoteci kako bi mogla plaćati najamninu za stan za vrijeme studiranja fizike na sveučilištu u Leipzigu.

Za vrijeme studija udala se za Ulricha Merkela, što je kasnije opisala kao glup potez, jer je uskoro nakon toga završila u vezi s profesorom Joachimom Sauerom kod kojeg je branila svoj doktorat.

Političku karijeru započela je uključenjem u stranku Demokratski pokret, gdje na prvim i posljednjim demokratskim izborima u istočnoj Njemačkoj postaje glasnogovornicom istočnonjemačke vlade. Na prvim općim izborima nakon ujedinjenja dvije Njemačke izabrana je za zastupnicu u Bundestagu kada se njezina stranka ujedinila sa zapadnonjemačkom Kršćansko-demokratskom unijom (CDU), kada je postala ministrica za žene i mladež u vladi Helmuta Kohla.

Nakon poraza Kohlove stranke na izborima, Merkel postaje glavna tajnica stranke. U tom periodu dolazi do pada ugleda stranke zbog sumnjivih donacija na račun CDU-a. Naime sama Merkel je objavila imena donatora kada se Helmut nije okomio na nju, već na nasljednika na mjesto predsjednika CDU-a Wolfganga Schaublea kada je došlo do javne rasprave i kada su se u konačnici obojica iskompromitirali, tako da je na mjesto predsjednika došla Angela Merkel, koja je uskoro pokazala kako je to bila dobra odluka.

Angelu su kao dobrog političara prepoznali i građani što su dokazali glasanjem na izborima i to čak dva puta, dakle pobjedom na parlamentarnim izborima.