Ivano Balić

Ivano Balić
Ivano Balić rođen je 1. travnja 1979. godine u Splitu. Dolazi iz sportske rukometne obitelji gdje su otac Žarko i majka Stjepanka bili profesionalni rukometaši, no budući da rukomet i nije bio tako popularan u Splitu, Ivano svoje prve sportske trenutke bilježi u košarci. Već sa 15 godina odustaje od košarke i okreće se rukometu, sva sreća jer je pokazao koliki talent ima u sebi koji jedva čeka da pokaže svoje pravo lice.
Profesionalnije početke bilježi 2001. godine kad je potpisao ugovor sa rukometnim klubom Metković s kojim je krenuo igrati rukometnu ligu prvaka. Te iste godine je pozvan u Hrvatsku reprezentaciju, a sve nakon toga je povijest.

Ivano Balić je više puta kroz svoju igru pokazao kako je poseban, što se najviše vidi iz njegovog načina igre gdje se može primjetiti kako upotrebljava neke košarkaške poteze što drugim igračima stvara malo čudnu situaciju, pa treba vremena da se naviknu.

Sam Ivano je izjavio kroz par intervjua kako je morao proći kroz par prilagodbi sa ostalim igračima prvo u reprezentaciji, a potom i u raznim klubovima gdje je igrao. U početku bi možda bilo nesporazuma, a nakon toga bi nastala prilagodba i Ivano je mogao nastaviti igrati svoj tip rukometa.
Kroz dosadašnje intervjue Ivano je izjavljivao kako u svojim rukometnim počecima nije toliko razmišljao o novcu i zaradi koliko o tome da radi ono što voli. Svjesnost oko toga da bi mogao imati karijeru i još k tome i zarađivati posato je itekako svjestan nakon Svjetskog prvenstva u Portugalu, kada su ponude samo prštale, a Ivano i naši ostali igrači trebali su izabrati ponudu koja im je više odgovarala.

Nakon Metkovića Ivano odlazi u Portland San Antonio, nakon čega se vraća u Hrvatsku igrajući za Zagreb. Sa reprezentacijom na svjetskim prvenstvima osvaja jednu zlatnu, dvije srebrne medalje te dvije srebrne na europskim prvenstvima te zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Ateni.

Više puta se moglo čuti pitanje zašto baš Španjolska liga, a ne Njemačka, Ivano je na to odgovorio da mu se više sviđa igra koju igraju u Španjolskoj, a uostalom za njegov odlazak u Portland je najviše bio zaslužan Jackson Richardson kojeg je Ivano smatrao uzorom i htio je igrati u istom klubu s njim.

Nadamo se kad Ivano odluči prestat aktivno igrati, da će se naći nasljednik koji će ga dostojno zamijeniti, jer takvi se talenti ne pojavljuju prečesto.