Zinedine Zidane

Zinedine Zidane
Zinedine je postavio zaista visoke kriterije koje može dosegnuti samo manji broj vrhunskih igrača iz raznih dijelova svijeta. Pritom ne mislimo samo na njegovu izvrsnu igru u reprezentaciji i raznim klubovima, nego i na njegov karakter igrača koji se pokazao kao pravi vođa svoje momčadi.
Velik broj novinara iz sportskog svijeta složio se s činjenicom kako je Zidane ostao poseban ponajviše zbog toga što je znao kada povući granicu između svoje karijere i privatnog života. Nikada za vrijeme svoje karijere kad je bio na samom vrhu nije dozvolio da se ljudi bave njegovom obitelji. Zadržao je taj dio svog života koliko je mogao u privatnosti i daleko od očiju javnosti.

Zidane je svoju nogometnu karijeru započeo u juniorskoj ekipi US Saint-Henrija u lokalnom klubu Marseilla. Sa svega 14 godina odigrao je prvu sezonu u juniorskoj ligi gdje je zapeo za oko Cannesovom skautu Jeanu Varraudu. Prvu utakmicu u prvoj francuskoj ligi odigrao je sa 17 godina.

Sezonu 1992/93 završio je u Bordeauxu s kojim je 1995. godine osvojio Intertoto kup, a nakon toga je zaigrao u finalu Kupa UEFA 1996. godine. Vrlo brzo postao je jedan od najvažnijih igrača u reprezentaciji te vođa jedne sasvim nove generacije.

Godine 1996. prešao je u talijanski Juventus kada je postao glavni playmaker. Veliku karijeru nastavio je 2001. godine u Real Madridu u kojem je Zidane proglašen FIF-inim najboljim igrađem 2003. godine, što ga je svrstalo uz Ronalda kao jedinog igrača koji je ovu nagradu uspio osvojiti čak tri puta.

Svoju veliku karijeru završio je 2006. godine na svjetskom prvenstvu gdje Francuske nije uspjela pobjediti u finalu, ali unatoč tome i incidentu Zidana i Marca Materazzija, Zidane je dobio Zlatnu loptu za najboljeg igrača turnira i tako na pravi način zaokružio svoju uspješnu karijeru. Iako ne igra već neko vrijeme i dalje je najpoznatiji po čuvenom driblingu, okretu s obje noge na lopti.

Slične biografije