Fidel Castro

Fidel Castro
Što god mislili činjenica je kako se radi o osobi čiji značaj ne treba umanjivati. Naravno pričamo o kubanskom revolucionaru te prvom sekretaru Komunističke partije Kube i vrhovnom zapovjedniku Revolucionarnih oružanih snaga.
Fidel Castro rodio se 13. kolovoza 1926. godine u mjestu Mayari na obiteljskoj plantaži šećerne trske u blizini mjesta Biran u provinciji Oriente. Svoje školovanje počeo je dosta nadobudno kada je pohađao dvije jezuitske škole poznatije kao Lasalle i Dolores, nakon čega upisuje jezuitsku školu Belen u Havani koju uspješno završava. Uskoro je uslijedio brak, ali nažalost ne tako dugog vijeka. Međutim Fidel Castro se opet odlučio oženiti i to s Daliom Soto Del Valle s kojom ima pet sinova.

Da je bio veliki stručnjak dokazuje i to što je doktorirao pravo na Sveučilištu u Havani, nakon čega je planirao kandidirati se za mjesto zastupnika u kubanskom parlamentu, ali zbog generala Fulgencia Batiste koji je udržavnom udaru zbacio vladu i predsjednika, otkazani su parlamentarni izbori.

Njegov uspon prema vlasti bio je poprilično trnovit, a ne smijemo zaboravit spomenut kako je u pokušaju vojnog udara završio u zatvoru kada je bio poznat po političkim idejama nacionalizma, antiimperijalizma.

Kada je napokon došao na vlast pokazao je izrazito neprijateljsko ponašanje prema SAD-u, a nakon što je njegova vlada nacionalizirala rafinerije nafte, šećerane i pogone za proizvodnju električne energije, 1960. Sjedinjene Države prestale su kupovati kubanski šećer te su uvele ekonomski embargo prema Kubi.

Tijekom svoje vlasti u više je navrata dao do znanja kako je marksist-lenjinst te je otvoreno prigrlio komunizam i uspostavio bliske veze sa SSSR-om primajući njihovu vojnu i ekonomsku pomoć. Nakon raspada SSSR-a uslijedila je ekonomska kriza s kojom se i danas bore, a tome zasigurno ide u prilog embargo od strane SAD-a koji je odlučio kažnjavati svakog tko odluči investirati na Kubi.

Da je samo čovjek, Fidel Castro pokazao je 2006. godine kada je imao tešku operaciju i kada je po prvi put na vlast došao privremeno njegov brad Raul kojem je predao vlast,. Do danas se čuva tajna o njegovom pravom zdravstvenom stanju.