Ronald Reagan

Ronald Reagan
Pored toga što je bio političar, Reagan je ostao zapamćen i kao glumac koji je ostvario velik broj uloga u Hollywoodu.
Ronald Reagan rodio se 6. veljače 1911. godine kao Ronald Wilson Reagan te kao drugo dijete u obitelji gdje je otac radio kao pekar, a koji je svoje korijene vukao iz Irske te majke koja je bila škotskog porijekla i prezbiterijanka po vjeri. Unatoč tome Reagan je bio kršten kao katolik, ali pod utjecajem svoje majke prihvatio je prezbiterijanstvo kao svoju vjeru.

Svoje je školovanje završio stjecanjem diplome na lokalnom Eureka fakultetu nakon čega se zaposlio kao sportski komentator na lokalnim stranicama WOC u Davenportu. Tamo je pokazao svoj veliki talent za govorništvo i imaginaciju te je privukao pažnju komentiranjem susreta bejzbol tima Chicago Cubsa.

U to su ga vrijeme zapazili holivudski producenti smatrajući da bi zbog izvrsnih govornih vještina te zbog svoje markantnosti mogao postati odličan glumac. Tako je uslijedio period glume kada je nastupio u velim broju filmova kao što su "Knute Rockne, All Americac", "Santa Fe Trail". Na početku svoje glumačke karijere iznenađuje činjenica kako je neko vrijeme bio pristaša ljevičara te čak komunista.

Početkom pedesetih orijentira se na televizijsku karijeru gdje je neko vrijeme radio kao voditelj, a početkom šezedesetih bilježi političke angažmane kada je u politiku ušao kao član Demokratske stranke. Vrlo brzo je Reagan postao dio republikanaca te je vrlo brzo sklopio sva važna poznanstva kao što je bio slučaj s Nixnonom. Veliki trenutak u njegovoj političkoj karijeri dogodio se 1966. godine kada je izabran za guvernera Kalifornije.

Nakon što je svoju političku karijeru počeo dosta uspješno počeo se polako okretati prema predsjedničkim izborima, gdje je bio jedan od onih koji je napadao Forda zbog prevelike popustljivosti Sovjetima u hladnom ratu. U takvom okruženju u kojem je Amerika jednostavno žudjela prema tome da se postavi kao prava velesila, Reagan je uspio dobiti povjerenje Amerikanaca čak dva puta za redom.

Razdoblje njegovog predsjednikovanja bilo je obilježeno nekim velikim potezima kao što je zaoštravanje sukoba sa Sovjetskim Savezom te drugim komunističkim režimima širom svijeta te donošenje Reaganomicsa koji je značio smanjenje dotada izuzetno visokih poreza prije svega za bogatije.

Dugo nakon što je napustio Bijelu kuću, umro je 2004. godine kada je imao 93 godine.

Slične biografije