John Ronald Reuel Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien
John Ronald Reuel rodio se 3. siječnja 1892. godine u mjestu Bournemouth, gdje je već kao mladi pokazivao znakove da će jednog dana biti postati poznati vrhunski književnik, koji će svojim djelima zagolicati maštu svim čitateljima diljem svijeta koji nisu mogli ni naslutiti kako će njihove najomiljenije knjige dobiti filmsku ekranizaciju.
Tolkien je imao svega 31 godinu kada je zaprosio djevojku koja je tek navršila 18 godina, koja je prihvatila, a zbog svoje mladosti vjenčanje je odgođeno za dvije godine. Sljedećih godina par se nastavio viđati na brojnim događanjima, da bi se konačno uskoro vjenčali.

Godine 1914. Velika Britanija stupila je u rat kada je velik broj ljudi bio iznenađen kad je u početku odbio volontirati za britansku vojsku. Unatoč tome uključio se u program gdje je odgađao vojsku dok ne završi svoje školovanje, nakon čega je promoviran u drugog poručnika. Skori odlazak iz Engleske inspirirao ga je da napiše poznatu pjesmu “The Lonely Isle”, odnosno “Usamljeni otok”. Uskoro je počeo služiti kao časnik sudjelujući u poznatoj bitci kod Thipevala.

Za Tolkiena možemo reći kako je bio stručnjak za starije oblike engleskog jezika kada je u periodu između 1945. – 1959. bio profesor engleskog jezika na Oksfordskom sveučilištu. Obzirom kako je prije svega bio pisac, sprijateljio se s poznatim piscima fantastike i kršćanske apologetike, gdje možemo ubrojiti Owena Barfielda, C. S. Lewisa i Charlesa Williamsa koji su zajeno izmjenjivali svoja mišljenja, ideje i djela u radu, a bili su poznati i kao grupa The Inklings.

Možemo reći kako je na njihovim prvim sastancima njegov zamišljeni svijet dobio svoj prvotni oblik. Objavio je brojne filološke i kritičke studije, ali je ipak svjetsku slavu stekao s knjigama koje imaju mitološku podlogu, a to su prva knjiga o Međuzemlju, “Hobit” te “Gospodar prstenova” od I-III. U periodu od 1954. – 55. Sve četiri knjige doživjele su autorovu reviziju 1968. godine, a nakon njegove smrti 2. rujna 1973. godine, objavljen je i “Silmarilion”, poznata zbirka mitova i epova vilinskog naroda koja na neki način prethodi njegovim najslavnijim djelima.