Morgan Freeman

Morgan Freeman
Od filmova svakako treba izdvojiti njih par kao što su: "Robin Hood princ lopova", "Nepomirljivi", "Vatromet taštine", "Iskupljenje u Shawshanku", "Sedam", "Amistad" i mnogi drugi.
Morgan Freeman rođen je 1. lipnja 1937. godine u Memphisu, državi Tennessee u obitelji brijača Morgana Porterfielda Freemana koji je 1961. godine umro od ciroze jetre. Morgan je odrastao u velikoj obiteli gdje su njegovi roditelji pored njega imali još tri sina i kćeri. Poznato je kako se cijela obitelj dosta često selila, pa su tako promijenili i ujedno upoznali nekoliko mjesta kao što su: Greenwod u Mississipiju, Gary u Indiani te Chicago u Illinoisu.

Da će jednog dana biti veliki glumac pokazao je već sa osam godina kada je glumio u školskoj predstavi. Naime sa dvanaest godina pobijedio je na dramskom državnom natjecanju, a tijekom srednje škole nastupao je u radio-dramama u Nashvilleu. Nakon završene srednje škole dobio je stipendiju za dramsku školu na sveučilištu u Jacksonu, što je na iznenađenje mnogih odbio i to zbog razloga kako bi se mogao pidružiti američkom ratnom zrakoplovstvu.

Iako je 1955. godine odbio priliku za učenje glume na fakultetu, nije dugo čekao da se opet susretne s tom granom profesije. Naime nakon što je izašao iz vojske, preselio se u Los Angeles gdje je radio kao zapisničar na koledžu. U to je vrijeme često navračao i u New York gdje je radio kao plesač na Svjetskoj izložbi.

Svoj put prema velikim glumačkim ostvarenjima započeo je 1971. godine sa filmom "Who Says I Can′t Ride a Rainbow?". Kroz svoju je dosadašnju karijeru ostao najviše zapamćen zbog svog prepoznatljivog glasa zbog čega je često bio angažiran kao pripovjedač. Najveći trenutak u karijeri bilježi ulogom kojom je osvojio Oscara za najbolju sporednu ulogu za nastup u filmu "Djevojka od milijun dolara".