Jack Nicholson

Jack Nicholson
Treba napomenuti kako je izjednačen s Walterom Brennanom po broju glumačkih pobjeda kod glumaca te je ukupno drugi iza Katherine Hepburn. Jedan je od dva glumca koji je u svakom desetljeću od šezdesetih bio nominiran za Oscara, bilo za glavnu ili sporednu ulogu. Osvojio je sedam Zlatnih globusa, primio je Počasnu nagradu Kennedy centra, a 1994. godine postao je najmlađi glumac kojem je Američki institut dodijelio nagradu za životno djelo. Od njegovih filmova svakako treba izdvojiti "Kinesku četvrt", "Let iznad kukavičjeg gnijezda", "Isijavanje", "Bolje ne može" te "Batman".
Jack Nicholson rođen je kao John Joseph Nicholson u New Jeresyju 22. travnja 1937. godine u obitelji majke plesačice June Frances Nicholson. Plesala je u u lokalnom kazalištu u nadi da će pod umjetničkim imenom June Nilson postići veliku karijeru. Međutim planovi su se poremetili onog trena kada je zatrudnila s Donaldom Fucilla. No kako je on već bio oženjen, brak je poništen i iako je priznao dijete, umiješala se njezina majka koja je tvrdila kako će preuzeti brigu za dijete kako bi se njezina kći mogla brinuti za svoju karijeru.

Odrastajući Jack je počeo vjerovati kako su mu baka i djed zapravo roditelji, a mama sestra. Kako je praktički već u ranoj fazi djetinjstva imao puno dodirnih točaka sa umjetnošću, tako je bilo i više nego logično kako će se njegov život nastaviti u tom smjeru. Kada je tek došao u Hollywood počeo je raditi razne poslove od kojih se velik dio njih odnosio na posao animatora. S vremenom je postao glumačka ikona.

Što se tiče privatnog života pokazao je kako mu njegova narav neda da se skradi, pa je tako završio s četiri različite žene s kojima ima petero djece. Bio je u vezi s brojnim glumicama i manekenkama, uključujući i Laru Flynn Boyle. Najdužu vezi imao je s Anjelicom Huston.