Marilyn Monroe

Marilyn Monroe
Marilyn Monroe bila je američka glumica, pjevačica i model. Svoju prepoznatljivost pored dobrog izgleda bazirala je na svojim komičarskim vještinama zbog čega je bila jedna od najvećih filmskih zvijezda pedesetih i ranih šezdesetih godina. Pored toga ostvarila je i velik broj ozbiljnijih uloga.
Od njezinih filmova svakako treba navesti "Muškarci više vole plavuše", "Kako se udati za milijunaša", "Autobusna postaja" i mnogi drugi. Film "Autobusna postaja" bio je jedan od onih filmova u kojima se Marilyn pojavila nenašminkana i poptpuno neglamoruzna, jer je htjela naglasak staviti prije svega na glumu. Za tu je ulogu bila nominirana za Zlatni globus.

Svakako najveći trenutak u karijeri bilo je snimanje filma "Neki to vole vruće" s Tonyijem Curtisom i Jack Lemmonom. Za tu je ulogu uspjela osvojiti Zlatni globus kao najbolja glumica u mjuziklu ili komediji.

Možemo slobodno reći kako je tada samo potvrdila da se radi o glumici na koju se može računati.

Marilyn Monroe rodila se 1. lipnja 1926. godine u Los Angelesu kao Norma Jeane Mortensen u sirotištu, s tim da joj je ime dala baka Della Monroe Grainger. Njezina majka Gladys Pearl Monroe rođena je u Porfirio Diazu u Meksiku gdje se obitelj preselila kako bi mogli raditi na željeznici. Uskoro nakon toga vraćaju se u Kaliforniju gdje je Gladys upoznala upoznala Jaspera Bakera za kojeg se udala i s kojim je dobila dvoje djece.

Nakon razvoda Jasper je odveo djecu sa sobom, a Gladys je uskoro upoznala oca Marilyn Monroe i ostala trudna. Kako se otac nije zadržao, a Gladys je ionako bila u lošoj situaciji uspjela je Normu Jean udomiti kod Alberta i Ide Bolender s kojima je živjela do sedme godine. Gladys ju je posjećivala svake subote, a nakon što je uspjela kupiti kuću pozvala je Normu da dođe živjeti s njom.

Slične biografije