Jack Welch

Jack Welch
Jack Welch rođen je u Salemu, Massachusettsu u obitelji oca dirigenta i Grace domaćice. Svoje školovanje započeo je u srednjoj školi Salem ,a kasnije na Sveučilištu Massachusetts Amherst kada je zaradio diplomu u kemijskom inženjerstvu. Dok je studirao na poznatom Sveučilištu Massachusetts, bio je član poznatog studentskog društva, Alpha Phi Kappa Sigma, poznatije kao grčko bratstvo kojih je na fakultetima bilo mnogo. Uskoro nakon toga odlazi na Sveučilište Illinois kako bi završio doktorat i postao doktorom znanosti.
Godine 1960. pridružio se General Electricu gdje je radio kao mlađi inženjer kemije sa plaćom od svega 10.500 dolara godišnje. Dok je radio u ovoj poznatoj firmi, raznio je krov zbog čega je skoro dobio otkaz. No unnatoč tome što ga nisu otpustili, Welch je bio izrazito nezadovoljan strogom birokracijom koja je vladala i naravno plaćom, stoga je planirao napustiti tvrtku kako bi radio u poznatoj međunarodnoj firmi u Skokie, Illinoisu.

Međutim Reuben Gutoff koji je bio na višem položaju, možemo reći koji je bio nadređen Welchu, shvatio je koliko im je bitan za rad i kako ga ne smiju pustiti stoga si je dao truda i pozvao Welcha i njegovu ženu da ih uvjeri da ostanu. Tvrdio je kako će se potruditi da se promjene radni uvjeti unutar firme te da se prije svega stvori pozitivna radna okolina. Ishod je bio pozitivan i Welch je ostao.

Kroz osamdesete godine prošlog stoljeća radio je na pojednostavljenju ove firme, a svoju popularnost stekao je svojim poznatim govorom 1981. kada je pričao o ekonomiji i o načinima njezinog brzog razvoja. Postigao je to da menadžeri unutar firme postanu produktivniji. Zatvorio je tvornice, smanjio plaće. Njegova filozofija je oduvijek bila da firma mora uvijek biti na vodećem mjestu, dakle broj 1, ili odmah na drugom mjestu, u suprotnom da prestane s radom. Možemo reći da je oduvijek bio prefekcionista.