Luka Bebić

Luka Bebić
Luka Bebić rođen je 21. kolovoza 1937. godine u mjestu Desne kod Metkovića. Svoje školovanje započeo je u rodnom mjestu, a završio upisom na Agronomski fakultet u Sarajevu gdje je stekao diplomu inženjera agronomije. Ubrzo nakon toga odlučio se na poslijediplomski studij u Zagrebu.
Njegova politička karijera započela je dosta rano i to članstvom u KPJ, odnosno u Savezu komunista Jugoslavije koja se smatrala totalitarnom društveno-političkom organizacijom koja je provodila unitarnu politiku i koja je tada vladala jednostranačkim sustavom.

Luka Bebić je dosta rano u svojoj karijeri postao članom HDZ-a i to od rujna 1989. godine. U razdoblju od 1990. obnašao je niz političkih dužnosti, a poznato je kako se neko vrijeme nalazio na mjestu ministra obrane i to u razdoblju od 31. srpnja 1991. do 18. rujna 1991. godine.

Poznato je kako je Luka šest puta bio biran za zastupnika u Hrvatskom saboru, a u petom je sazivu od 2003.-2008. obnašao dužnost presjednika sabora. Dana 11. siječnja 2008. na konstituirajućoj sjednici šestog saziva Hrvatskog sabora, izabran je za predsjednika preuzevši dužnost od Vladimira Šeksa.

Kroz svoju dosadašnju karijeru obnašao je više funkcija, a među njih možemo ubrojiti poziciju potpredsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednika Nacionalnog odbora, člana Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te predsjednika Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice.

Iako su mu mnogi zamjerali brojne špekulacije o zapošljavanju svojih ljudi, a pritom mislimo na rođake u vodeće javne firme, Luka je ipak barem pred kraj zasjedanja pokušavao biti što neutralniji. Mogli bi reći pravi predsjednik Hrvatskog sabora.

Slične biografije