Vladimir Šeks

Vladimir Šeks
Zanimljivo je spomenuti kako je Šeks jedan od osnivača osječkog HDZ-a, što je i obilježeno prigodnom spomen-pločom. Nakon prvih višestranačkih izbora izabran je za potpredsjednika Hrvatskog sabora, a ne treba izostaviti kako je bio jedan od glavnih kreatora novog hrvatskog Ustava. Godine 1992. imenovan je za državnog tužitelja.
Dok se nalazio na toj funkciji bio je poznat po optužnicama uglavnom protiv novinara kao što su Denis Kuljiš, Tanja Torbarina, Jelena Lovrić te novinara lista Ferala Viktora Ivančića. Svoj je tadašnji položaj koristio kako bi prije svega interevenirao da se iz zatvora oslobode osobe osumnjičene za ubojstvo zagrebačke obitelji Zec te zločine počinjene u Gospiću i Pakračkoj Poljani.

Pored toga njegova karijera u saboru je išla uzlaznom putanjom, a pritm mislimo na period nakon izbora 1995. godine kada je postao predsjednikom Sabora Republike Hrvatske te razdoblje između 1995. i 1999. godine kada je postao članom Predsjedništva HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora. Nakon izbora 2003. godine izabran je za predsjednika Hrvatskog sabora čiju je funkciju obnašao do 11. siječnja 2008. godine kada ga je naslijedio Luka Bebić.

Vladimir Šeks rodio se 1. siječnja 1943. godine u Osijeku, a nakon što je maturirao 1963. godine učlanio se u Savez komunista Jugoslavije. Nakon završetka srednje škole upisuje se na Pravo koje završava 1967. godine koje je bio pun pogodak. Naime tijekom studiranja bio je odličan student što je nastavio nakon fakulteta kada je počeo napredovati u tužilaštvu.

Velik dio ljudi složit će se da je Vladimir Šeks jedna od onih osoba koja je uvelike obilježila političku scenu Hrvatske, ako ništa drugo tada svojim dugogodišnjim prisustvom bilo na vrhu jedne od najjačih stranaka ili u samom saboru.