Vladimir Putin

Vladimir Putin
Svoj uspjeh kod naroda najviše duguje činjenici kako svaki put ostavi dojam jedne jake i čvrste osobe koja u svakom trenutku zna što radi.
Vladimir Vladimirovič Putin trenutno je predsjednik vlade Rusije koji je od svibnja 2000. do 7. svibnja 2008. bio drugi predsejdnik Rusije zamijenivši pritom Borisa Jeljcina. U razdoblju od 31. prosinca 1999. godine do 7. svibnja 2000. godine bio je vršitelj dužnosti predsjednika Ruske Federacije.

Putina je na mjesto premijera postavio sam Jeljcin u kolovozu 1999. godine, a postao je peti ruski premijer za manje od 18 mjeseci. To je bilo vrijeme kada je Putin zaista jako brzo uspio izgraditi i sačuvati reputaciju čuvara reda i zakona te prije svega nepopustljivog borca za ruske interese u ratu u Čečeniji. To je bio ključni trenutak njegove karijere koja je od tog trenutka išla uzbrdo.

Vladimir Putin rodio se u Lenjingradu, a svoje je školovanje dovršio na sveučilištu u Lenjingradu 1975. godine odakle je regrutiran u KGB. Nakon ujedinjena Njemačke, vraća se u SSSR u Lenjingrad gdje je dobio posao na njihovom sveučilištu na katedri za inozemne poslove. U lipnju 1991. godine postao je šefom Međunarodnog odbora u Uredu gradonačelnika Sankt Petersburga.

Iako je u svojoj zemlji uvijek dočekan s osmjehom, njegov autokratski način vladavine potaknuo je mnoge kritike od strane zapada koji su u više navrata osuđivali njegove poteze, no zanimljivo je kako je svaki taj potez u Rusiji dočekan s oduševljenjem. Možemo slobodno reći kako je Vladimir Putin odraz ruskog društva kojem odgovara takav način politike, što drugi ne moraju shvatiti, ali kad se malo bolje pogleda to zapravo i nije bitno.