Ivan Šuker

Ivan Šuker
Ivan Šuker rođen je 12. studenog 1957. godine u Livnu. Svoje školovanje započeo je u rodnom mjestu, da bi na fakultet krenuo u Zgareb gdje je diplomirao na ekonomskom fakultetu 1983. godine. Vrlo brzo nakon fakulteta zapošljava se na mjestu glavnog knjigovođe u Odsjeku za budžet Općine Velika Gorica.
Vrlo brzo nakon toga prelazi na posao financijskog direktora gradske omladine gdje ostaje sve do 1990. godine. Između 1990. i 2000. obavlja istovremeno poslove voditelja porezne uprave Velike Gorice i druge funkcije u Velikoj Gorici ili Zagrebu. Nakon završetka posla u poreznoj upravi Šuker se polako okreće politici.

U vrijeme dok je još bio u Gorici obavljao je ujedno poslove predsjednika Kriznog štaba Velika Gorica. Možemo reći kako je to bio jedan od onih trenutaka kad se sve više počeo usmjeravati prema političkim djelatnostima. Naime ubrzo nakon Gorice postaje vanjskim članom Poglavarstva grada Zagreba od 1993. do 1997. godine te podžupanom Zagrebačke županije u sljedeće tri godine.

Na parlamentarnim izborima u siječnju 2000. godine izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru kada postaje članom Odbora za financije i državni proračun te član Odbora za lokalnu samoupravu. U zadnje vrijeme pojavile su se špekulacije o tome kako više stvari iz njegovog životopisa nema pozadinu, odnosno dokaz da je tomu stvarno tako, kao što je bio slučaj s njegovom diplomom i točnim datumom diplomiranja.

Osim toga dosta dugo nije htio priznati kako je bio Titov omladinac, što je po većini bilo čudno, jer velik dio političara je u to vrijeme bio devedesetih godina bio na nekoj od pozicija u bivšoj Jugoslaviji. Mnogi su mu zamjerali neke od odluka koje je donio kao ministar financija, što je na kraju i rezultiralo njegovom smjenom.